iGOM Logo

Átokűző zene hatszázharmincötezerért, maradhat?

2017-01-23 13:33

Amióta a főníciaiak feltalálták az emberiség legnagyobb örömforrását, a pénzt, azóta tudjuk: semmi sincs ingyen. Még az ingyenes rendezvények is pénzbe kerülnek, akkor is ha történetesen a látogatók nem fizetnek a látogatásukért egy árva vasat sem. 

Esztergom város honlapján a szegényesen megjelentetett adatok közt eddig egyedül az Idegenforgalmi és Kulturális bizottság 2016-os támogatási listáját sikerült fellelni. Nem kizárt, hogy a "jól átgondoltan felépített" honlapon más információmorzsákat is elrejtettek, de ennek felfedezése még várat részemről magára. 
Szóval nézzük ebben mit találtam!

Kezdjük két nagyobb falattal.
22 millós támogatást szavazott meg az IKB a Várszínház 22. évadjára, valamint 18 milliót a Bazilika előtti előadások megvalósítása címszó alatt a Suprema Theatron Játékszín Kft, melynek ügyvezetője egyszemélyben a várszínházunkat is igazgató személy. Ezen produkciók feltételzésem szerint nem is annyira voltak ingyenesek, de lapozzunk. 

Ezt a 40 millát levonva, máris csak 46,5 millió sorsát kell vizsgálni tovább.

Itt nem fogok minden egyes tételt felsorolni, akit érdekel minden az úgyis megnézi a jelentést, csak kiemelek néhány nagyobb vagy érdekesebb számot belőle. 

A Dunakanyar Rendezvényiroda 1,5-1,5 milliós támogatásból valósíthatta meg a Főtéri Kézműves Sörfesztivált és a Főtéri Pálinkafesztivált, az Advenit vásár és a Sziveszter megrendezésére pedig 8 milliót fordíthattak. Ezzel összesen 11 millió forint támogatást tudhattak magukénak 2016-ban. 

A sorban következő nagy támogatott a Moriani Kft., mely 3,5 milliós támogatásból rendezhette meg a Comedium Corso Fesztivált. 4,5 milliós támogatásból gazdálkodhatott az Ízek Korok Hangulatok Fesztivál. A Borhíd rendezvényeire pedig 2,5 millió jutott. Ők összesen 10,5 milliós támogatásból szórakoztatták a nagyérdeműt. 

Az Esztergomi Rögbi Kft, 8 milliós támogatásból rendezhette a Fesztiválszigetet. 

A PYRO-1 Kft pár forint híján 2,6 milliót lőtt fel augusztus 19-én, nemzeti ünnepünk alkalmából tüzijáték formájában a város egére, szórakoztatva ezzel Esztergom és Párkány lakosait. 

A KSR Consulting Kft. 2 millióból rendezhette az Esztergom Biker Island 2016. elnevezésű programját. 

Azért jutott még 1,75 millió Húsvéti Sonkaszegő Fesztiválra, 1,5 millió Sportalshow 2016 Fesztiválra és pont ennyiből gazdálkodhatott a Nemzetiségi és Esélyegyenlőségi Fesztivál is. 
A Kalifa tanya 2016 a Tűzkerék Alapítvány rendezésében be kellett érje fél millió forinttal, és tényleg aprópénz csak a Bálványosi Szabadegyetem (??????) 200.000 forintja... 

Ennyicske és el is szállt máris 86,5 millió esztergomi adóforint. 

Azonban ezen felül akadt még 18,7 millió, amit Egyéb kulturális támogatás címszó alatt fizettek ki az arra érdemes ügyek szolgálóinak. 

Hogy mik voltak arra érdemesek 2016-ban? Csak egy kis szemezgetés. 

Mint tudjuk a foci, mint olyan, nagyon fontos. Bár stadionunk sajnos még nem épült, sőt a sportcsarnok is leginkább vizes események lebonyolítására alkalmas nagyobb árvizek esetén, de 2,9 millióból nézhettük kivetítve a 2016-os Foci EB-t, a Széchenyi téren. Sajnálatos, hogy ehhez képest a Vármúzeumnak csak 2,1 millió forint jutott a 2016-os kulturális programjainak megvalósítására. 

Az Esztergomi Művészek Céhe 1,2 milliót kapott jubileumi kötet kiadására és kiállítás szervezésére, valamint működési költségként.

A Magyar Kultúra Napjára 600ezer forintból emlékezett a fentebb említett Suprema Theatron Kft. Esztergom Barátainak Egyesülete fél millóból hozhatta létre a városvédő táborát. A Mária Út Közhasznú Egyesület 200.000 forintból szervezte Esztergom-Krakkó kerékpáros zarándokútját. A Szent Anna Plébánia is zarándokolhatott ősszel, 176ezer forintból. A Csángó Bál költségeibe 100.000 forinttal szálltak be az esztergomiak. Ezen felül 635 ezer forintot szánt városunk Szabó Sándor és Major Balázs – Átokűző zene című CD lemezének 500 példányára, mellyel az Akusztikus Gitárzene Egyesület támogatási kérelmét elégítettük ki. 

A fentebb felsorolt tételek csak szubjektíven kiragadott részletek a teljes listából, aki kiváncsi a részletekre, az a www.esztergom.hu oldalról letölthető táblázatból bátran csemegézhet.

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Nyilvános az idei év városi rendezvényeinek programja

Bár a koronavírus felülírta a 2020-as év sok tervezett rendezvényét, az év második fele…

Megkezdődik a Franka új szárnyának építése

Kétszer nagyobb alapterületű tornaterem kerül az udvar eddig beépítetlen oldalára

ÉLET IDŐ

Gál András fotókiállítása nyílik 2020.07.04. szombat 18 órakor az Esztergomi Dzsámi…

Együtt mEgyünk - Kiskoncertek nagy borélmények

Tóth Vera és Quartet-je lélegzetelállító koncertje borkostolóval vagy egy ötfogásos…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu