iGOM Logo

Csak egy maradhat?

2018-02-27 22:02

Közel egy hét van még arra, hogy az április 8-án rajtvonalhoz állni szándékozók összegyűjtsék azt a nyomorék 500 aláírást, amire a Komárom-Esztergom megye 2. számú OEVK-ben az induláshoz szükség van. A potenciális szavazók száma itt 82.893 fő - ebből kell 500 aláírást megszerezni úgy, hogy az ajánló polgár tetszőleges számú jelöltet támogathat.

Időrendi sorrendben akiknek már sikerült: dr. Völner Pál (Fidesz-KDNP), Nunkovics Tibor (Jobbik), dr. Vadai Ágnes (DK). Rajtuk kívül vannak még jelöltek, akik jelenleg még nem adták le ajánlásaikat: Cserép János (független), Munkácsy Béla (LMP), Papp László (MKKP), Tóth Kornél (Momentum) - ha valakit kifelejtettem az csak azért lehet, mert olyan erős kampányt tolt az elmúlt hétben, hogy még nekem sem tűnt fel, pedig esküszöm figyeltem!

A jelöltek fontos kommunikációs fegyvere 2018-ban a Facebook lett. Először nézzük meg, hogy teljesítenek itt a jelöltek. 

A legnagyobb rajongótáborral, mintegy 52.000 követővel Vadai Ágnes rendelkezik, amelynek egyetlen szépséghibája az, hogy vajmi kevés köze van ehhez Esztergomnak. Az elmúlt héten 20 post jelent meg oldalán, ezzel 2,400 embert ért el - valószínűleg - szerteszét az országban. Őt követi Völner Pál, 6900 lájkolóval, 17 postja pusztán 693 emberhez jutott el. Nunkovics Tibort 6200-an kedvelik, ő szintén 17 üzenetet próbált a választókhoz eljuttatni, de ez hozzávetőlegesen 2600 embert mozdított meg. Papp László 194 követővel rendelkezik, 3 postja 23 reakciót váltott ki az emberekből.Cserép Jánost már 157-en követik, 18 postja 284 embert késztetett valamiféle reakcióra. A sor végén Munkácsy Béla áll 136 követővel, 8 postja 76 embert izgatott fel valamennyire. A Momentumos Tóth Kornél jelenleg láthatatlan a facebookon. 

Ha az egyes jelöltek mögé rakható facebook oldalakat is vizsgáljuk, a legnagyobb közösség a szeretgom.hu oldala, a maga mintegy 5100 követőjével egy hét alatt 6 posttal 147 embert mozdított meg. 
A Völnerhez köthető esztergomi fideszes oldalak sem remekelnek, a Dorogot, Nyergesújfalut és Esztergomot célzó lapjuk 3800 követővel, Esztergom önmagában pedig 1400-zal rendelkezik, az egyik 17, a másik 18 alkalommal postolt, 145 és 124 embert elérve.
Vadai 52 ezer követőjéhez képest a DK helyi oldala pusztán 940 lájkot gyűjtött be, azonban ők nagyon aktívan 26 alkalommal postoltak, kár, hogy ez a lőtéri kutyát sem izgatta fel, mert csupán 58 reakció érkezett rájuk. 
A Jobbik Esztergomi Szervezete 677 követőjének 27 alkalommal írt, ezek elérése azonban csak 22 fő volt. 
Az LMP Esztergom 321 lájkkal, 2 posttal és 11 fő elérésével büszkélkedhet, a helyben új fiúknak számító MKKP Esztergomot 183 fő kedveli, 3 postjukra 4 reakció jutott. 

Az esélyekről

Mielőtt tovább olvasod, szeretném leszögezni: a lentebb található résznek nem célja senki véleménynek befolyásolása,
a vita generálása és az érvek, valamint ellenérvek ütköztetés viszont annál inkább! 

Völner Pál abszolút esélyes a jelenlegi választási rendszerben, mivel az ellenzéki erők szavazatai (ha mindenki leadja sikeresen az 500 aláírást) hat részre osztódnak. 
Völner 2014-ben 23.475 szavazattal lett képviselő, ami a szavazáson megjelentek 45,92%-a volt. Hogy milyen esetben lenne oka az aggodalomra? Csak és kizárólag akkor, ha vele szemben egyetlen jelölt indulna, ugyanis ez a Völnerre leadott 23 ezer szavazat, a teljes választók számának mindösszesen 28%-a volt. 

Vajon kell-e aggódnia Völnernek? 

Az MKKP azt a réteget tudja megmozdítani, akik tökéletesen tisztában vannak ennek a választásnak a tétjével a jelenlegi választási rendszerben, ehhez mérten komolyak a vállalásaik is: ott van rögtön az örök élet és az ingyen sör ígérete. Mindezek ellenére sajnos nem tartok attól, hogy Esztergomban ők lesznek a mérleg nyelve ezen a választáson . 

Az LMP zöld gondolatai nem biztos, hogy tömegeket érnek el. Ez és a jelöltjük csendes ismeretlensége a biztosítéka annak, hogy sok vizet nem fognak zavarni ők sem.Van ennek más oka is, de erről később.

A DK és a Jobbik volt a két párt, aki 2014-ben értékelhető eredményeket ért el az országgyűlési választásokon. Érzésem szerint a Jobbik azóta erősödött, a DK reménye pedig az lehet, hogy ebben a körzetben az MSZP-vel történt megállapodás értelmében ők biztosíthatják a baloldal jelöltjét.

A Momentum Esztergomban egy tökéletesen ismeretlen, szegedi fiatalembert indít. Ennek okai messzebbre vezetnek. Túl nagy sikert így nem jósolok így ebben a körzetben nekik.
Amúgy az ő jelöltjük lett volna a most épp független színekben játszó Cserép János, aki azonban a kampány kezdetén otthagyta a pártot, így gyakorlatilag az utolsó pillanatban kellett jelöltet találniuk erre a területre. 

Cserép a távozásának okai között többek közt azt említette, hogy a Momentum nem volt hajlandó együttműködni a koordinált jelöltállításban a többi párttal. A sors fintora, hogy Fekete-Győr András a hódmezővásárhelyi események után bejelentette, hogy a Momentum Mozgalom bárkivel kész együttműködni a jelenlegi rendszer leváltása érdekében. Ennek ő három feltételét szabta: legyen hiteles, őszinte és integratív az ellenzéki jelölt, legyen matematikai esélye legyőzni a fideszes jelöltet, továbbá a többi párt lépjen vissza az esélyes javára - ( index )Cserép helyben épp ezt az álláspontot képviseli, bár egyik írásában közös kávézásra és megállapodásra invitálta Vadait, Nunkovicsot és Munkácsyt, hogy csak egyikük induljon, de ahogy szórólapjából kiderül: ő leinkább saját magát látja annak a személynek akinek Völner ellen kellene indulnia. 

Így ír erről:

"Völner Páltól el lehet venni a körzetben a győzelmet, ha egy jelölt mögé tud állni a Jobbik-szavazó, az MSZP/DK-szavazó, az LMP-szavazó és a minden pártot elutasító protesztszavazó is. Hódmezővásárhely óta tudjuk, hogy ha minden körzetben így teszünk, áprilisban biztosan nem a Fidesz adja a miniszterelnököt."

Érdekes módon a Momentummal nem is számol ebben a felsorolásban, pedig korábban a helyi szervezet elnöke volt. 

Hogy helyben minderre miképp reagálnak majd a megszólított pártok jelöltjei azt még nem tudjuk.

Koordinációs forgatókönyvek Esztergomban

A legkisebb szereplő az LMP, aki azt jelentette be, hogy az MSZP-vel és a Jobbikkal is koordinálna, a DK-val viszont nem. Azonban ez esetünkben azt jelenti (mivel a DK és az MSZP már korábban elosztotta a 106 körzetet), hogy csak a Jobbik lehetne az akit megegyezésre bírhatnak. Ez az erőviszonyokat reálisan felmérve az LMP versenyből való kiszállásával lenne egyenlő a jobbikos jelölt javára. Érdekesség viszont az, hogy a DK viszont szívesen bevonná az LMP-t is a koordinációba. 

Gyurcsány Ferenc viszont nem válaszolt egyértelműen igennel vagy nemmel arra a kérdésre, hogy biztosan kizárják-e az együttműködést a Jobbikkal, ami Esztergom szempontjából azért is fontos, mert itt a DK egyik nagyágyúja indul szemben a Jobbik országosan ismeretlen jelöltjével. Azonban fontos kiemelni azt: míg Vadai az elmúlt négy évben nem sok vizet zavart itt helyben, addig viszont Nunkovics folyamatosan pörgött és rengeteg energiát beletett ebbe a választási kampányba. Nem félek kimondani azt, hogy a választókörzetben Völner mellett talán ő lehet az, akit esetleg ismerhetnek is HELYI tevékenységéről az emberek. 

A Jobbik álláspontját a hódmezővásárhelyi választások másnapján Dúró Dóra tolmácsolta, ami elég tömör volt:

„A Jobbik mindenhol önálló jelöltekkel készül a kormányváltásra”

Tehát a jelenlegi felállásban - az éppen aktuális álláspontok szerint - a következő a helyzet Esztergomban és környékén: a néhány százalékot képviselő LMP esetlegesen kiszállhat a versenyből, de még mindig marad a Jobbik, a DK és Cserép függetlenként - ami biztos záloga Völner győzelmének.

Melyik jelölt mellett és ellen milyen érvek szólnak? 

  • Vadai valóban országosan ismert politikus, azonban Gyurcsány még mindig nem annyira trendi (a dorogi szavazatokat figyelembe véve sem) hogy azzal választást lehessen nyerni ebben a körzetben.
  • Nunkovics nem országos ismertségű politikus, viszont helyben az elmúlt négy évben elég aktív volt, őszintén megmondva, talán ő volt az egyetlen, aki vette a fáradtságot a jelenlegi jelöltek közöl arra, hogy a kampányidőszakon kívül is küldött anyagokat, arról, hogy mit is csinál éppen. Sőt, volt néha, hogy úgy éreztem, hogy túl sok anyagot küld. 
  • Cserép szórólapján függetlenségét (amit némileg beárnyékol a kis kitérő a Momentummal, de erről nem esik szó sehol), a hódmezővásárhelyi győzelmet és a szeretgomot hozza fel érvként maga mellett, amelyről így ír: "A szeretgom.hu internetes oldalammal 2007 és 2010 között leromboltam Meggyes Tamás kiskirályságát". Cserép ellen szól azonban az, hogy az elmúlt években viszonylagos passzivitással szemlélte Esztergom helyzetét, az itteni eseményeket, és az egykori megmondóember imidzs is erősen megkopott a szeretgom tetszhalott állapotba döntésével, azonban ennél is nagyobb gondnak azt látom, hogy ha Esztergomon kívül tekintünk, akkor ott ő is gyakorlatilag ismeretlen név, aki gyakorlatilag a kampányban ugrott csak elő azzal, hogy "tessenek rám szavazni". 

Ki fog visszalépni? 

Szóval itt tartunk. Vajon a három esélyesnek látszó kihívó meg tud majd egyezni? Melyik kettő lesz az, aki visszalép a harmadik javára? 

  • Az országosan ismert baloldali és a helyben ismert, négy évet végigpörgő jobboldali a hirtelen előkerült függetlenért be fogja áldozni önmagát?
  • Esetleg a jobboldali és a független fog visszalépni a Gyurcsány féle párt húzóembere javára? 
  • Netán a reális alternatíva az, hogy a független jelölt a baloldallal együtt jobbnak fogja látni azt, hogy a néppártosodó jobbikos induljon egyedül a harcba?

A kérdésekre hamarosan választ kell kapjunk hiszen alig 40 nap múlva választunk. 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum