iGOM Logo

Szmogriadó Esztergomban is

2017-01-22 20:39 Forrás: Városházi közlemény

Tájékoztató

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot a Győr – Moson – Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, Környezetvédelmi Mérőközpont 2017. január 22-i tájékoztatása alapján, hogy Esztergom város területén az elmúlt két napon a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3)

A szálló por koncentrációja 2017.január 20-án 131,3µg/m3, január 21-én 149,6 µg/m3 volt.

A vonatkozó 4/2011. (I.14.) VM rendelet alapján szmogriadó riasztási fokozatát rendelem el.

Kérem, hogy kerüljék az egyéni gépjárműhasználatot, különösen a legszennyezőbb gépjárművek üzembentartói. Lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd és olajtüzelésű berendezések használatát, és lehetőség szerint a tömegközlekedést vegyék igénybe. Az avar és a hulladék nyílt téri égetése tilos, valamint célszerű a bontási munkálatok szüneteltetése.

A levegő magas szállópor tartalma miatt az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (nehezebb légzés, köhögés), panaszaik súlyosbodhatnak. Az egészséges szervezet esetén is csökkenhet a tüdő ellenálló képessége a fertőzésekkel szemben.

A por részecskéi sértik a szem kötőhártyáját, ingerli a felső és alsó légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd rövidtávon gyulladást okozhat. Különösen veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, idősek és gyermekek, a terhes anyák, valamint az aktív és passzív dohányosok.

A levegő szennyezettsége rendkívül magas, ezért a szabadban sportolást, hosszabb tartózkodást szintén kerülje el mindenki, aki teheti.

A levegőminőségi adatokról további tájékoztatás található az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat www.kvvm.hu/olm internetes oldalán.

Esztergom, 2017. január 22.

Tisztelettel:

Romanek Etelka
polgármester

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Együtt mEgyünk - Kiskoncertek nagy borélmények

Tóth Vera és Quartet-je lélegzetelállító koncertje borkostolóval vagy egy ötfogásos…

ÉLET IDŐ

Gál András fotókiállítása nyílik 2020.07.04. szombat 18 órakor az Esztergomi Dzsámi…

Megkezdődik a Franka új szárnyának építése

Kétszer nagyobb alapterületű tornaterem kerül az udvar eddig beépítetlen oldalára

Pálosan szép az élet! – a rendtörténeti vándorkiállítás újra indul

Az Esztergomban állomásozó a pálosok múzeumbuszát egy igazán méltó és látványos helyen…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu