iGOM Logo

Második nem Filmklub - 6. vetítés - 5x2

2017-05-13 21:07

"Második nem" Filmklub - 6. vetítés - 5x2

Időpontok és helyszínek:


2017. május 26. 18:00
Kaleidoszkóp Ház - 2500 Esztergom, Pázmány P. u. 7.
2017. május 26. 19:00
Reanimatio Ház - 2500 Esztergom, Pázmány P. u. 6.


Várnak minden érdeklődőt május 26-án 18:00-kor a Kaleidoszkóp Házban, ahol Kerekes Kata - filmklubhoz kapcsolódó - Mindennapi szexizmus című illusztráció sorozatát mutatják be egy megnyitó beszélgetéssel.
19:00-tól a Reanimatio Házban, a 2004-ben készült, François Ozon által rendezett 5x2 c. filmet vetítik.
Belépő: 400 Ft

Kerekes Kata
1988-ban született Esztergomban. Diplomaszerzés után szabadúszó grafikusként dolgozott, munkái nagy része illusztrációs feladatok megoldásából állt. Az
elmúlt évtől a reklámszakmában is tevékenykedik, ennek kapcsán idén júniusban egy nemzetközi versenyen vesz részt Cannes-ban.

https://www.behance.net/kerekeskata
https://www.instagram.com/_kerekeskata/


5x2
(magyarul beszélő, francia romantikus dráma, 87 perc, 2004)
Öt jellegzetes momentum egy ma tipikusnak mondható párkapcsolat történetéből, happy end nélkül. A film érdekességét az adja, hogy rendező visszafelé meséli el a történetet, a boldogtalan végkifejlettől haladva a két ember megismerkedéséig, ahol a szerelmes Marion és Gilles jövőjüket csak együtt tudják elképzelni.
(forrás: port.hu)

A "Második nem" Filmklubról:
Az esztergomi Eurohíd Alapítvány által üzemeltetett Reanimatio Házban márciusban indult egy összesen hat alkalmas, tematikus filmklub. A vetítéssorozat hiánypótló szerepet tölt be Esztergom életében, mivel a városban hosszú évek óta nincs már mozi.
A "Második nem"-re keresztelt filmklub a közhasznúság jegyében aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi problémákra reflektál. Csupa mai, női sorsokat bemutató filmeket gyűjtöttek össze az ún. "art" filmek kategóriájában.Olyan műveket választottak, melyek hitelesen és igényesen mutatják be témájukat, és melyeket túl sokan nem ismernek.
A "Második nem" elnevezés Simone de Beauvoir azonos című esszékötetére utal, mely a társadalmi nemeket vizsgáló tudományág (gender studies) egyik alapvetésévé vált. Az írónő saját korával bezárólag elemzi a női szerepek kialakulását és változásait. A filmklub a 2000-es évektől veszi fel a fonalat ugyanebben a témában. Fontosnak tartják a női szerepköröket naprakészen, sokoldalúan, szélsőségektől mentesen, és folyamatként bemutatni, hogy valamilyen átalakulásban és fejlődésben lévő helyzetként váljon láthatóvá a közönség előtt.
A vetítéseket megelőzően rövid beszélgetéseket és előadásokat hallgathatnak meg a nézők a konkrét filmmel vagy általánosságban a választott témával kapcsolatban. A felkért előadók között szociológus, pszichológus, filmkritikus és író is van.
A rendezvénysorozatot az NKA támogatja.
 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum