iGOM Logo

Két nap, egy éjszaka - a Második nem filmklub műsorán

2017-04-15 13:46

UPDATE: 2017.04.27.

A Kaleidoszkóp Ház és a Reanimatio Ház április 28-án, pénteken összeköti a kellemetlent a hasznossal! 
A korábban beharangozott programunk most megváltozott, mivel  Kubiszyn Viktor mégsem tud részt venni a filmklub aktuális részéhez kapcsolódó beszélgetésen. 
Ez a Reanimatio Házba tervezett beszélgetés időben ütötte volna a Kaleidoszkóp Házban szintén 18:00-ra meghirdetett kiállításmegnyitót, ezért a szervezők azt javasolják a filmezni vágyóknak, hogy csatlakozzanak hozzájuk Maczó Péter Tipografika című kiállítására, ahol csodás képek, bor, pogácsa vár minden érdeklődőt. A hivatalos megnyitó után együtt átsétálnak a filmklub szokásos helyszínére, és legkésőbb 19:00-ás kezdéssel levetítik a meghirdetett Két nap, egy éjszaka című filmet.
 

 

Várnak minden érdeklődőt április 28-án a Reanimatio Házban, ahol a 2014-ben készült Két nap, egy éjszaka c. filmet vetítik Marion Cotillard főszereplésével. A film kapcsán Kubiszyn Viktor filmkritikussal tartanak nyilvános beszélgetést.

Helyszín: Reanimatio Ház (2500, Esztergom, Pázmány Péter u. 6.)
Időpont: 2017. 04. 28. 18:00

Belépő: 400 Ft


Két nap, egy éjszaka 
(belga filmdráma, 95 perc, 2014)

Sandra (Marion Cotillard) évekig dolgozott egy gyárban, de néhány hónapos betegszabadsága után főnöke lehetetlen feladat elé állítja: csak akkor jöhet vissza, ha rábeszéli kollégáit, hogy azok mondjanak le az év végi bónuszukról. A cég indoklása szerint nincs forrás egyaránt a bónuszokra és Sandra fizetésére. A gyenge, megalázott nő szembeszáll az őt elbocsátó vállalattal: a hétvégét kollégái győzködésével tölti, hogy félelmeit és saját korlátait leküzdve új emberként nézzen szembe hétfőn reggel a feletteseivel.
 

Kubiszyn Viktor 


(Miskolc, 1979. november 16. –) magyar író, újságíró. A kétezres évek elején filmes újságíró, filmkritikus.

hu.wikipedia.org/wiki/Kubiszyn_Viktor
facebook.com/viktorkubiszynofficialhun/

Az eseményhez csatlakozni lehet a Facebook-on:
facebook.com/events/1300668676666882/

 

A "Második nem" Filmklubról:

Az esztergomi Eurohíd Alapítvány által üzemeltetett Reanimatio Házban márciusban indult egy összesen hat alkalmas, tematikus filmklub. A vetítéssorozat hiánypótló szerepet tölt be Esztergom életében, mivel a városban hosszú évek óta nincs már mozi.
A "Második nem"-re keresztelt filmklub a közhasznúság jegyében aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi problémákra reflektál. Csupa mai, női sorsokat bemutató filmeket gyűjtöttek össze az ún. "art" filmek kategóriájában.Olyan műveket választottak, melyek hitelesen és igényesen mutatják be témájukat, és melyeket túl sokan nem ismernek.
A "Második nem" elnevezés Simone de Beauvoir azonos című esszékötetére utal, mely a társadalmi nemeket vizsgáló tudományág (gender studies) egyik alapvetésévé vált. Az írónő saját korával bezárólag elemzi a női szerepek kialakulását és változásait. A filmklub a 2000-es évektől veszi fel a fonalat ugyanebben a témában. Fontosnak tartják a női szerepköröket naprakészen, sokoldalúan, szélsőségektől mentesen, és folyamatként bemutatni, hogy valamilyen átalakulásban és fejlődésben lévő helyzetként váljon láthatóvá a közönség előtt.
A vetítéseket megelőzően rövid beszélgetéseket és előadásokat hallgathatnak meg a nézők a konkrét filmmel vagy általánosságban a választott témával kapcsolatban. A felkért előadók között szociológus, pszichológus, filmkritikus és író is van.


A rendezvénysorozatot az NKA támogatja.

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Megkezdődik a Franka új szárnyának építése

Kétszer nagyobb alapterületű tornaterem kerül az udvar eddig beépítetlen oldalára

Nyilvános az idei év városi rendezvényeinek programja

Bár a koronavírus felülírta a 2020-as év sok tervezett rendezvényét, az év második fele…

Együtt mEgyünk - Kiskoncertek nagy borélmények

Tóth Vera és Quartet-je lélegzetelállító koncertje borkostolóval vagy egy ötfogásos…

ÉLET IDŐ

Gál András fotókiállítása nyílik 2020.07.04. szombat 18 órakor az Esztergomi Dzsámi…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu