iGOM Logo

Elhallgatott tények Párkányban

2017-03-16 21:51 Forrás: www.mkp.sk

Szigeti László, Fekete László és Benyó Mónika párkányi önkormányzati képviselők (valamennyien a Magyar Közösség Pártjából) ma tájékoztatták a sajtót a város területére tervezett két szemétégetővel kapcsolatos átláthatatlan városvezetési gyakorlatról, és annak lehetséges negatív következményeiről.

Mint ismeretes, azt az MKP által kezdeményezett petíciót – melynek támogatói a Párkányba tervezett hulladékégető ellen tiltakoztak – több mint 7500-an írták alá. “Hiszem, hogy a problémákat nem kezelni kell, hanem megelőzni” – mondta Szigeti László. Beszámolt arról, hogy időközben kiderült, egy további hulladékégetőről is szó van, és arról sem tájékoztatták sem a lakosságot, sem a képviselőtestületet.

A hulladékégető a február közepén tartott képviselőtestületi ülésen sem szerepelt a napirendi pontok között, csak képviselői indítványra került a programba. Párkány polgármestere a Párkány és Vidéke lapban úgy nyilatkozott, hogy a lakosságot megfelelően tájékoztatták. Szigeti László a sajtótájékoztatón cáfolta azt az állítást, miszerint a kérdést három városi képviselői bizottság is megtárgyalta. Kikérték az illetékes bizottságok ülésinek jegyzőkönyveit, a vállalkozási és városi vagyonkezelő bizottság, valamint az idegenforgalmi és régiófejlesztési bizottság jegyzőkönyveiben erről egy szó sincs, az építkezési, környezetvédelmi, területrendezési és közlekedési bizottság pedig az egyéb pontok között tudomásul vétel szintjén érintette a témát.

Szigeti László rámutatott, hogy a polgármester a másik tervezett hulladékégetővel kapcsolatban sem tájékoztatta a képviselőtestületet. Ennek kezdeményezése még az előző polgármester idején indult el, és erre már a környezetvédelmi minisztérium ajánlása is megérkezett.

„A polgármester azt ígérte a város lakosságának, hogy átlátható, transzparens módon, a lakosság és a képviselőtestület bevonásával fogja a város ügyeit kezelni, úgy gondolom, ez nem valósult meg. Csorba esett az önkormányzatiság elvén” – mondta Szigeti László. Emlékeztetett arra, hogy a polgármesternek a város érdekeit kellene védelmeznie, az önkormányzatiságról szóló törvény értelmében pedig a képviselőtestület hivatott dönteni a város életét érintő alapvető kérdésekről. „Mi ellenezzük a hulladékégetők Párkány városában történő üzembe helyezését” – hangsúlyozta Szigeti László.

Fekete László rámutatott, hogy az elérhető dokumentumok általános megállapításokat tartalmaznak a gyártási folyamattal kapcsolatban, nem konkrét számadatokat. Benyó Mónika az egészségügyi veszélyekre hívta fel a figyelmet.

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Átadták az Adalbert Hotel Szent Tamásról elnevezett új szárnyát

Esztergomban hétfőn átadták az Adalbert Hotel Szent Tamásról elnevezett új szárnyát: a…

Itt az új esztergomi adóbeszedési bankszámlaszámok!

2020. szeptember 1-től új adóbeszedési bankszámlaszámokat kell használni Esztergom…

Ismét fogad hulladékot a Kesztölci úton található hulladékkezelő telep

A Kesztölci úton található állomáson munkanapokon 8-14 óra között lehet leadni a…

Módosul a menetrend 29-én a Tour de Hongrie miatt

2020. augusztus 29-én (szombaton napközben) a Tour de Hongrie kerékpárverseny idején…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu