iGOM Logo

Február 21-én foglal állást a testület a párkányi hulladékégetőről

2017-02-17 20:16

Február 21-én reggel 9-kor kezdődő rendkívüli testületi ülésén foglal állást a testület a párkányi hulladékégetőről. Ma sajtónyilvános biztottsági ülést tartottak a témában, amelyre rejtélyes okokból nem érkezett semmiféle jelzés/meghívó az iGOM részére, így Romanek Etelka facebook oldalán található téjékoztatással kell beérni. 

Esztergom elutasítja a párkányi hulladékégető megépítését

Esztergom tiltakozik a Párkányba tervezett üzem építése ellen – a környezetvédelmi szakbizottság egyhangúlag fogadta el az ezt rögzítő határozatot mai ülésén, amelyen részt vett Szabó Eugen, Párkány polgármestere is.

A Párkányba tervezett hulladékfeldolgozóval kapcsolatban ülésezett február 17-én a Környezetvédelmi, Köztisztasági és Közrendi Bizottság. A városháza nagytermében rendezett sajtónyilvános eseményen Szabó Eugen párkányi polgármesterrel együtt tárgyaltuk a tervezett párkányi hulladékfeldolgozó létesítmény, létesítmények ügyét.

A bizottság ülésén számos kérdés hangzott el, melyek közül többre, mi esztergomi képviselők nem kaptunk kielégítő választ. A párkányi polgármesterrel folytatott hosszas bizottsági megbeszélés során rákéreztünk, hogy a tervezett hulladékfeldolgozó mellett egy másik hasonló üzemet is terveznek-e Párkányba, amelynek tudomásunk szerint már megvannak az engedélyei is, ezt az információt Szabó Eugen végül megerősítette, hozzátéve, hogy az építkezés nem kezdődött el.
A kérdések – válaszok, álláspontok pro és kontra hangzottak el az ülésen a hulladékfeldolgozóval kapcsolatban. Részünkről kifogásoltuk, hogy Esztergomot, az itt élő lakosságot, a képviselő-testületet nem tájékoztatott időben a párkányi vezetés, miként tudomásunk szerint a párkányi lakosságot sem tájékoztatták kellő időben és kellőképpen arról, hogy hulladékfeldolgozó üzemet terveznek építeni az egykori párkányi papírgyár területén. Szabó Eugen beszélt a tervezett hulladékfeldolgozó üzem beruházás engedélyeztetést megelőző közigazgatási, önkormányzati, környezetvédelmi hatóságokkal kapcsolatos ügymenetéről. Mint az ülés további részében kiderült, egy ilyen jellegű ügyintézés a magyar jogszabályokhoz hasonló, azzal közel megegyező a szlovákiai törvény.

Az ülésen tett több felszólalásomban arra kértem a párkányi polgármestert, hogy testvérvárosi kapcsolatunkra való tekintettel is, ezentúl az Esztergomot érintő ilyen súlyú ügyekben, beruházásokkal kapcsolatban mindig adjanak kellő részletességgel tájékoztatást. Képviselőtársaim, a bizottság tagjai, Juhász István, Szerencsés Gergely, Erős Gábor ugyancsak több kérdést tettek fel a Szabó Eugen polgármester vezette párkányi delegációnak arról, hogy álláspontjuk, ismereteik szerint valóban megéri-e egy ilyen már most láthatóan nagy lakossági ellenállást, ellenérzést, tiltakozást kiváltó beruházással negatív irányba vinni az amúgy jól működő párkányi turisztikai ágazatot, illetve a két város között évszázadokra visszanyúló baráti viszonyát, eddig megfelelő együttműködését. Ugyancsak hangsúlyoztam az ülésen, hogy ugyan Párkány és Esztergom két különböző ország települése, de az államok közötti környezetvédelmi együttműködésről ENSZ-határozat van hatályban, melyet Magyarország és Szlovákia is aláírt.

A bizottsági ülésen hozzászóltak a helyi környezetvédelmi egyesület szakértői, akik elmondták, hogy a tervezett párkányi hulladékfeldolgozóval ügyében felvették a kapcsolatot a szakminisztériummal, ahol jelezték, hogy a saját szintjükön is eljárást indítanak.

A bizottság ülésén végül egyhangúlag fogadtuk el a határozatot, melynek értelmében a bizottság javasolja, hogy az esztergomi önkormányzat hozzon döntést, melyben tiltakozik a párkányi hulladékfeldolgozó megépítése ellen, illetve javasolja, hogy az esztergomi önkormányzat vegyen részt a tervezett párkányi beruházás környezeti hatásvizsgálati eljárásában, valamint kezdeményezze, hogy az ügyben induljon nemzetközi hatásvizsgálati eljárás. A határozat szerint további javaslat, hogy az önkormányzata hatalmazza fel a polgármestert, hogy környezeti hatásvizsgálati eljárásában jártas szakértőt bízzon meg.

A hulladékégető üzemmel kapcsolatban február 22-ig lehet észrevételt tenni.

Video: RTVE

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Nyilvános az idei év városi rendezvényeinek programja

Bár a koronavírus felülírta a 2020-as év sok tervezett rendezvényét, az év második fele…

Pálosan szép az élet! – a rendtörténeti vándorkiállítás újra indul

Az Esztergomban állomásozó a pálosok múzeumbuszát egy igazán méltó és látványos helyen…

Együtt mEgyünk - Kiskoncertek nagy borélmények

Tóth Vera és Quartet-je lélegzetelállító koncertje borkostolóval vagy egy ötfogásos…

Esztergomot is érinti az új MAHART hajójárat

A dunakanyari körjáratához kapcsolódva két új hajójáratot indít péntektől Esztergom és…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu