iGOM Logo

Pálosan szép az élet! – a rendtörténeti vándorkiállítás újra indul

2020-07-09 14:49

Helyszín: Esztergom, Szent Adalbert Rendezvényközpont – Prímás Pince előtti parkoló

Időpont: 2020.07.10. – 2020.07.17.

Esztergom több mint ezeréves múltja megszámlálhatatlan történelmi eseményt, csodát, személyt adott és fog is adni kicsiny hazánknak. A régi várfalak, ódon utcácskák, ha mesélni tudnának, akkor szemünk előtt elevenedne meg egy esztergomi születésű komoly, visszahúzódó, jóságos pap gyerekkora, aki arra tette fel életét, hogy alázattal másokat szolgáljon és egy Isteni látomás után szeretet-közösségbe gyűjtse össze országunk akkori remetéit. Ennek hatására útnak indult és rövid időn belül megalapította a Magyar Pálos Rendet.  750 évvel ezelőtti halála után mindaz, amit alkotott ma is él a világban, az a szeretetláng, amit a szívekben gyújtott, mind a mai napig lobog és lobogni is fog az emberekben. 

Eme kerek évforduló kapcsán 2020. január 20-án Esztergomi Boldog Özséb ünnepén egy nagyszabású, a Szent István bazilikában tartott szentmisével egybekötött emlékév került megnyitásra, amely a MAGYAR PÁLOS REND múltját, jelenét, jövőjét hivatott bemutatni különböző programokkal, rendezvényekkel Magyarország határain belül és kívül. A Boldog Özséb-év magyarországi fővédnöke dr. Erdő Péter bíboros.  

Annak érdekében, hogy a pálos rend színes történelme mindenkihez eljusson, a szervezők egy esztergomi cég az Infinitours Kft. szakértelmét és közreműködését kérték azért, hogy egy hagyományos buszukat alakítsák át kiállítóbusszá, amely a hivatalos megnyitó után útjára is indult. Ez az esztergomi cég nem először adta nevét igazi értékkel bíró dolgokhoz, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy idén nyerték el a „Társadalmilag felelős vállalat” címet az Országos Mentőszolgálattól.

A hivatalos megnyitó után a pálos busznak már meg volt az egész éves menetrendje, az elképzelés hogy a határon belüli és határon túli magyarokhoz is eljusson a „hír”, amikor egy ismeretlen világjárvány közbeszólt. Leállt és megállt minden. Köztük ez a nagyszabású elképzelés is… de szerencsére csak kis időre. 

Ahogy lassan újra indult az élet, ez a kiállítóbusz is nekivágott a tervezett körútjának. Impozáns látványa és tartalmas mondanivalója igazi turistacsalogató látványosság lesz, bárhol is jelenjen meg az ország különböző területén. 

Az Esztergomban állomásozó a pálosok múzeumbuszát egy igazán méltó és látványos helyen a Szent Adalbert Rendezvényközpontban azon belül is a Primás Pince előtti parkolóban találhatják meg az iránta érdeklődők 2020.07.10-2020.07.17-ig.   

Ez követően számos nagyvárosban és kistelepülésen tekinthető majd meg ez az egyedülálló, eredeti és rendkívül beltartalommal, értékkel bíró autóbusz: többek között Miskolcon, Pannonhalmán, Pécset, Nyíregyházán, Budapesten, Kesztölcön, stb. A menetrend, a pálosok történelme és a busz kialakítása teljes terjedelemben megtalálható a www.palosbusz.hu oldalon.

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum