iGOM Logo

Rétisas fiókák keltek ki a pilismaróti hegyekben

2020-05-28 14:55 Forrás: /fotó: Pilisi Parkerdő

Idén is folytatódik a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös madárvédelmi akcióprogramja. Ennek részeként május elején rétisas fiókákat gyűrűztek és madárodúkat telepítettek az erdőgazdaság és a természetvédelem szakemberei a Visegrádi-hegységben. 

A Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésének célja a védett és fokozottan védett madárfajok megtelepedésének elősegítése. E program keretében 15 madárodút helyeztek ki a szakemberek a Miklós-deák-völgyi tavak közelében május elején. Az odúk a természet számára hasznos madárfajok, elsősorban cinegék és légykapók számára nyújtanak fészkelési lehetőséget. A napokban történő ellenőrzésükkor madarak gyűrűzésére is sor kerül.

A Pilisi Parkerdő korábban már hírt adott arról, hogy 2017 tavaszán egy rétisas pár telepedett meg Pilismarót közelében. A Dunától néhány kilométerre élő rétisasok mintegy 15 méteres magasságban lévő fészkében nemrég három fióka kelt ki. A két tojó és egy hím utód lábára május első hetében helyeztek fel egyedi azonosítást lehetővé tevő madárgyűrűt a szakemberek, akik most arra számítanak, hogy június végén mindhárom madár jó erőben és egészségesen hagyja el a fészket.

A rétisas (Haliaeetus albicilla) hazánkban igen ritka, fokozottan védett madár, egymillió forintos természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriába tartozik. A Pilisi Parkerdő szakemberei ezért a fészek körül 200 méteres közvetlen védősávot tartanak fenn, ahol semmiféle munkát nem végeznek, sőt, az erdők kezelése során az egész érintett térségben elsőbbséget élveznek a természetvédelmi szempontok. 

A Pilisi Parkerdő Zrt. a gondjaira bízott erdőterület kezelése során a természetvédelmi feladatokat is az erdőgazdálkodás integrált, szerves részeként végzi. Ebből a szemléletből fakadóan alkalmazza mind szélesebb körben a folyamatos erdőborítást biztosító örökerdő-gazdálkodás módszerét. Az ilyen módon kezelt erdők fajokban gazdagabbak és szerkezetükben változatosabbak, jellemzőjük a biológiai sokféleség. Ennek jele – és az erdőkezelési módszer helyes irányának bizonyítéka – több fokozottan védett madárfaj sikeres fészkelése a Visegrádi-hegységben. A Pilismarót környéki hegyekben a rétisasok mellett két fekete gólya pár is eredményesen neveli fészekalját. A közelmúltban pedig a Gödöllői-dombságban, a Valkói Erdészet területén telepedtek meg a hazánkban fokozottan védett fekete gólyák.

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Együtt mEgyünk - Kiskoncertek nagy borélmények

Tóth Vera és Quartet-je lélegzetelállító koncertje borkostolóval vagy egy ötfogásos…

Megkezdődik a Franka új szárnyának építése

Kétszer nagyobb alapterületű tornaterem kerül az udvar eddig beépítetlen oldalára

ÉLET IDŐ

Gál András fotókiállítása nyílik 2020.07.04. szombat 18 órakor az Esztergomi Dzsámi…

Nyilvános az idei év városi rendezvényeinek programja

Bár a koronavírus felülírta a 2020-as év sok tervezett rendezvényét, az év második fele…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu