iGOM Logo

90 éve született Csoóri Sándor Esztergom Város Díszpolgára

2020-02-03 10:27 Forrás: www.esztergom.hu

Kilencven évvel ezelőtt született Csoóri Sándor (1930-2016) a magyar szellemi élet meghatározó személyisége, Esztergom Város Díszpolgára.

Csoóri Sándor, író, költő, újságíró, politikus 1930 február 3-án született Zámolyon, református parasztcsaládban. 1950-ben érettségizett a Pápai Református Kollégiumban. Az ELTE Orosz Intézetében tanult, de tanulmányait, betegsége miatt, félbehagyta. 1960-as évek elején a Budapesti Műszaki Egyetem újságjának szerkesztő munkatársa, 1968-tól 1988-ig a MAFILM dramaturgja.

Első versei 1953-ban jelentek meg, nagy feltűnést keltve a Rákosi-korszakot bíráló hangvételükkel. A hetvenes évekre alakult ki költészetének jellegzetes karaktere, melynek legfőbb ismérvei: a képekből áradó metafizikai sugárzás, a váratlan és meglepő asszociációk sora, a mindenkor személyes hangvétel, mint hitelesítő jegy és a közösségi elkötelezettség. Verseit számos idegen nyelvre lefordították.
A 70-es évektől gyakran tartózkodott Esztergomban, ahol több írása, verse /Esztergomi elégia, Esztergomi töredékek, 1990./ is született. Felkérések alapján több alkalommal is közreműködött városi rendezvényeken.
Csoóri Sándor a magyar szellemi élet egyik meghatározó személyisége. Költő, szociográfus, publicista, esszéíró, filmíró, prózaíró, politikus, szerkesztő és nemzeti mindenes egy személyben. Hivatásait mély nemzeti felelősségtudat fogja egységbe. Költőként az a legnagyobb irodalomtörténeti érdeme, hogy összetéveszthetetlen egyéni színnel újította meg költészetünknek azt a nemzeti felelősségtudattól áthatott fő vonulatát, melyet a klasszikus magyar irodalom legnagyobbjai – Balassi Bálinttól Nagy Lászlóig – alkotnak.
A hatvanas évektől a népi-nemzeti ellenzék vezető egyénisége volt, komoly szerepet vállalt a rendszerváltás előkészítésében. 1985-ben részt vett az ellenzéki csoportok Monori találkozóján.
1988-tól a Hitel szerkesztőbizottsági elnöke, 1992-től főszerkesztője, a lap a magyarság nemzeti összetartozás-tudatának megerősítését, a nemzet értékeinek gazdagítását tekintette fő feladatának.

Fő törekvése a nemzet szellemi-lelki egységének a megteremtése, önismeretének mélyítése, öntudatának erősítése. Ennek az eszmének a jegyében érte el 1992 nyarán a Magyarok Világszövetségének elnökeként (amely tisztet 1991-től 2000-ig töltötte be) a „mozaiknemzetet egyben láttató nagy eszköz”-nek, a Duna Televíziónak a létrehozását, mely még az év karácsonyán megkezdte sugárzását.
Politikai és közéleti szerepvállalásának legsűrűbb időszakában, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján néhány évre még szépirodalmi munkásságát is föláldozta a közvetlen társadalmi cselekvésért. Csoóri Sándornak 2015-ben Esztergom Város Díszpolgára címet adományozott a város önkormányzata, az erről szóló okiratot otthonában adták át számára. Az összmagyarság szellemi-lelki egységéért egy életen át dolgozó író, költő, újságíró hosszan tartó, súlyos betegségét követően 2016. szeptember 12-én hunyt el. Szeptember 21-én az Óbudai temetőben temették el, a szertartáson Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere, Tornai József költő és Kósa Ferenc filmrendező búcsúztatta.

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Az ingatlantulajdonosok kötelezettségeiről

A legnagyobb közösségi oldalt böngészve nap mint nap találkozhatunk olyan felháborodott…

Újra teljes a kiállítás a Művészetek terén

Hernádi Ádám polgármester magánemberként segített pótolni a megrongált tablókat, a…

Elmarad a 2020-as Simon-Júda napi vásár Párkányban

Elmarad a 2020-as Simon-Júda napi vásár Párkányban.

Elmarad az idei Hídfutás

Ezt Szerencsés Tamás főszervező jelentette be az esemény facebook oldalán, az alábbi…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu