iGOM Logo
Utolsó rendes ülését tartja a 2014-ben megválasztott testület

2019. szeptember 19-én 9 órakor gyűlnek össze

Tovább püfölheti egymást az esztergomi ellenzék

Éles hangú bejegyzésben ekézte Cserép János ismét az Egész Esztergom Egyesületet és…

Korszakkincsek - 11=12

Szeptember 17-én új kiállítás nyílik a Duna Múzeumban. A megnyitón a Balaton együttes…

Európai Mobilitási Hét 2019 Esztergom

Szeptember 16-22. között idén is megrendezi Esztergom Városa az Európai Mobilitási Hét…

Szúnyogfröcskölő ehingeniek

2019-09-02 23:43

Augusztus utolsó hétvégéje a tűzoltóké Ehingenben. 

Ekkor ünnepli testvérvárosunk azt, hogy 160 éve mégsem égett le a templomtornyuk és azt, hogy ezzel összefüggésben rájuk ragasztották a „Szúnyogfröcskölők” gúnynevet, amelyet a városlakók a mai napig büszkén viselnek.

A helyi tűzoltóság és a város által közösen rendezett eseményt minden évben megtartják, ám a mostani kerek évforduló alkalmából meghívást kaptak a testvérvárosi kapcsolatokat ápoló esztergomiak is. Ehingen város és a Partnerschaftsverein Ehingen-Esztergom meghívásának eleget téve jelen volt az ünnepi megemlékezésen és az azt követő díszvacsorán az Esztergomi Német Nemzetiségi Önkormányzat néhány tagja és elnöke Mezősi Mihály, valamint a Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi általános Iskola egyik pedagógusa is.

A megemlékezésre a Boldogasszony templomnál került sor, ahol 1859. augusztus 27-én reggel iszonyatos füstfelhőt láttak a helyiek a toronynál, amelyet nyomban elkezdtek oltani a helyi tűzoltók a város apraja-nagyjával összefogva. 

Ám bármennyire is locsolták a tetőszerkezetet és alatta is, a füst csak nem szűnt és lángot sem láttak. 

Ekkor derült ki, hogy egy ritka jelenség tréfálta meg őket, egy nagy kiterjedésű, tömör rovarfelhő, amely csak lassan hagyta el a templom környékét.

A szomszéd települések ekkor ragasztották az ehingeniekre „szúnyogfröcsköló” gúnynevet. Az incidens arra ösztönözte a helyieket, hogy a javaik tűz elleni védelmét gondosan megszervezzék

Erre a peches, de szerencsés végkimenetelű eseményre azóta is szívesen emlékeznek Ehingenben, sőt büszkék a becenevükre, amelyről még dalt is költöttek, illetve egy egyesület viseli a nevet, amely a történelmi emlékezet ébren tartása mellett a helyi hagyományokat is ápolja. Az évfordulót a tűzoltóknak szentelik és nagyszabású, az eredeti történetet bemutató színjátékkal ünneplik meg.

Így történt ez idén is a Boldogasszony templom előtti téren, ahol a kosztümös színjáték és a Matekapelle zenekar felvonulása után Ehingen város tűzoltóparancsnoka Karl Thielemann köszöntötte a vendégeket, majd a polgármester Sebastian Wolf és a szúnyogfröcskölő egyesület elnöke Volker Raiber, valamint a 160 évvel ezelőtti esemény tűzoltóját idéző óriásbáb a Spritzenmuck  jelenlétében leleplezték a az erre az alkalomra készült emléktáblát.

A hivatalos műsort követően kötetlen díszvacsora zárta a programot, ahol külön köszöntötték az Esztergomból érkezett vendégeket.

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Cserép a pártok véleményére vár

Ez kell ahhoz, hogy válaszolni tudjon az EEE egyoldalú visszaléptetéseire.

Ingyenes nyílt nap a Keresztény Múzeumban

A Keresztény Múzeum, szeptember 15-i Ars Sacra programja

Felújították Esztergomban az Árpád-házi Szent Erzsébet épületeit

Felújították Esztergomban az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános…

Romanek az elmúlt 5 évről beszélt a város újságjának

Interjút közölt az Esztergom című havilap Romanek Etelka búcsúzó polgármesterrel.

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu