iGOM Logo
Rendőrökkel járőröznek a közteresek a jövőben

A szabálysértések csökkenését és nagyobb közbiztonságot várnak az intézkedéstől.

Pro Urbe Esztergom kitüntetést kapott Szekeres János

Pro Urbe Esztergom kitüntetést kapott Szekeres János - ezt Hernádi Ádám polgármester…

Folyamatosan végzi a síkosságmentesítést a Zöld-Út Kft

A zoldfelulet@zoldutesztergom.hu címen is várják a bejelentéseket.

2020. február 1-től változik az ügyfélfogadási rend a Hivatalban

2020. február 1-től változik az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadásának …

Szúnyogfröcskölő ehingeniek

2019-09-02 23:43

Augusztus utolsó hétvégéje a tűzoltóké Ehingenben. 

Ekkor ünnepli testvérvárosunk azt, hogy 160 éve mégsem égett le a templomtornyuk és azt, hogy ezzel összefüggésben rájuk ragasztották a „Szúnyogfröcskölők” gúnynevet, amelyet a városlakók a mai napig büszkén viselnek.

A helyi tűzoltóság és a város által közösen rendezett eseményt minden évben megtartják, ám a mostani kerek évforduló alkalmából meghívást kaptak a testvérvárosi kapcsolatokat ápoló esztergomiak is. Ehingen város és a Partnerschaftsverein Ehingen-Esztergom meghívásának eleget téve jelen volt az ünnepi megemlékezésen és az azt követő díszvacsorán az Esztergomi Német Nemzetiségi Önkormányzat néhány tagja és elnöke Mezősi Mihály, valamint a Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi általános Iskola egyik pedagógusa is.

A megemlékezésre a Boldogasszony templomnál került sor, ahol 1859. augusztus 27-én reggel iszonyatos füstfelhőt láttak a helyiek a toronynál, amelyet nyomban elkezdtek oltani a helyi tűzoltók a város apraja-nagyjával összefogva. 

Ám bármennyire is locsolták a tetőszerkezetet és alatta is, a füst csak nem szűnt és lángot sem láttak. 

Ekkor derült ki, hogy egy ritka jelenség tréfálta meg őket, egy nagy kiterjedésű, tömör rovarfelhő, amely csak lassan hagyta el a templom környékét.

A szomszéd települések ekkor ragasztották az ehingeniekre „szúnyogfröcsköló” gúnynevet. Az incidens arra ösztönözte a helyieket, hogy a javaik tűz elleni védelmét gondosan megszervezzék

Erre a peches, de szerencsés végkimenetelű eseményre azóta is szívesen emlékeznek Ehingenben, sőt büszkék a becenevükre, amelyről még dalt is költöttek, illetve egy egyesület viseli a nevet, amely a történelmi emlékezet ébren tartása mellett a helyi hagyományokat is ápolja. Az évfordulót a tűzoltóknak szentelik és nagyszabású, az eredeti történetet bemutató színjátékkal ünneplik meg.

Így történt ez idén is a Boldogasszony templom előtti téren, ahol a kosztümös színjáték és a Matekapelle zenekar felvonulása után Ehingen város tűzoltóparancsnoka Karl Thielemann köszöntötte a vendégeket, majd a polgármester Sebastian Wolf és a szúnyogfröcskölő egyesület elnöke Volker Raiber, valamint a 160 évvel ezelőtti esemény tűzoltóját idéző óriásbáb a Spritzenmuck  jelenlétében leleplezték a az erre az alkalomra készült emléktáblát.

A hivatalos műsort követően kötetlen díszvacsora zárta a programot, ahol külön köszöntötték az Esztergomból érkezett vendégeket.

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Szilveszterkor nem lesz tűzijáték Esztergomban

Idén szilveszterkor a korábban meghirdetett tűzijáték helyett a Széchenyi téren látványos…

2020. február 1-től változik az ügyfélfogadási rend a Hivatalban

2020. február 1-től változik az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadásának …

Polgármesteri köszöntő

Hernádi Ádám polgármester videóüzenetben köszöntötte az esztergomiakat az ünnepek…

Január 31-ig érvényesek a tavalyi parkolóbérletek

A 2019. évben megváltott éves és lakossági engedélyek 2020. január 31. napjáig…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu