iGOM Logo
Nagyot ment az X-Faktor válogatóján a dömösi Vanek Andor

ByeAlex szeretné idén megkapni a fiúk kategóriáját Vanek Andor miatt, de Laci és Bogi is…

Hernádi Ádám Esztergom új polgármestere

10379 fő járult vasárnap az esztergomi urnákhoz. A szavazók 58,28%-a Hernádi Ádámot…

Folytatódik a Jó Pásztor Kápolna felújítása

Ez év tavaszán emelték helyére a Jó Pásztor Kápolna huszártornyát, az azóta eltelt…

MEGHÍVÓ — 2019. október 23.

Az 1956-os nemzeti forradalmunk és Esztergom mártírjainak emlékére rendezett ünnepségsorozat …

Átgurul a határon a Mária Valéria Bike

2019-08-01 18:10

Megkezdődhet a Mária Valéria Bike, a határon átnyúló kerékpárkölcsönző-rendszer kialakítása Esztergomban és Párkányban! A projekt részleteit ismertető sajtótájékoztatón elhangzott: a rendszer olyan közösségi közlekedést kínál a helyieknek és a turistáknak, mely családbarát, korszerű és energiahatékony is! 

A projekt keretében megvalósuló fejlesztéseket a T-Systems Magyarország Zrt. végzi alvállalkozójával, a Neuzer Kft-vel közösen.
A projektben összesen 14 új kerékpárkölcsönző állomás kerül kialakításra a két város több pontján: 8 Esztergomban és 6 Párkányban, amelyeknél a hagyományos kerékpárokon kívül elektromos rásegítésű kerékpárokat is lehet majd kölcsönözni (60 hagyományos és 45 elektromos kerékpár). 

Az új beruházással egyidőben az Esztergomban már meglévő EBI rendszer is megújul és kompatibilis lesz az új rendszerrel.

Az állomások mindkét településen minden fontosabb városi funkció közelében megtalálhatóak lesznek.

Az új közösségi szolgáltatással, a kerékpárkölcsönző rendszer kiépítésével szeretnék még jobban összekötni a határ két oldalán élő lakosokat, a Párkányba és Esztergomba érkező turistákat.

A szolgáltatás segítségével még több személy kelhet át a határon, miközben csökkenhet a környezetszennyezés is.

Hernádi Ádám, Esztergom turisztikai fejlesztési miniszteri biztosa a sajtótájékoztatón elmondta, hogy annak ellenére, hogy a közlekedés egyik legegyszerűbb formája a kerékpározás, mindig megmutatja egy város fejlettségének mértékét. Minél többen kerékpároznak, annál fejlettebb a város közlekedéssel kapcsolatos közgondolkodása, ebből a szempontból Amszterdam és Koppenhága van Európában az élen.
Véleménye szerint fontos, hogy ma 2019-ben otthonunkban elindított fejlesztések a 21. század elvárasainak megfeleljenek, úgy, hogy egyben tiszteljék a hagyományainkat és illeszkedjenek a városunk karakterébe. 

Az eddig turisztikai fejlesztésekkel foglalkozó szakember néhány nagyon fontos adatot is megosztott a jelenlévőkkel. A turisták száma Esztergomban is évről-évre nő 2016-ban a kereskedelmi vendéglátóhelyeken több mint 51.000 fő volt és közel 104.000 vendégéjszakát töltöttek el városunkban, míg 2018-ban közel 69.000 vendég érkezett hozzánk és a vendégéjszaka szám több mint 145.000 lett. 

Hernádi rámutatott, hogy az ilyen növekedés mögött olyan apróbb, közepes és nagyobb fejlesztések állnak mint a ma bejelentett Mária Valéria Bike, amelynek megvalósításával egy újabb alternatívája lesz a közösségi közlekedésnek, amely környezettudatos és egészséges.

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Október 11-én nyit a Duna Múzeum

Több mint 500 nappal a Duna Múzeum bezárása után, október 11-én nyitja meg új állandó…

EKSZPANZIÓ XXXI+3

Különleges kortárs összművészeti programsorozat, mely a Rondella Galériában, a…

Kutatók éjszakája 2019 - Pázmány Péter Katolikus Egyetem

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem is csatlakozott a Kutatók Éjszakája elnevezésű ingyenes…

Hídfutás 2019

Szeptember 28-án 13 órakor rajtol el a 19. Mária Valéria Hídfutás

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu