iGOM Logo
Szúnyoggyérítés Esztergomban

Június 11-én földi, június 12-én este légi szúnyoggyérítést végeznek Esztergomban. Az…

Pótlóbuszok járnak két hétvégén az esztergomi vasútvonal egy-egy szakaszán

Vonatpótló autóbuszok járnak az esztergomi vasútvonal egy-egy szakaszán a mostani és a…

Itt a 2019-es Múzeumok Éjszakája esztergomi programja

Június harmadik szombatján, immár 17. alkalommal újra Múzeumok éjszakája országszerte több …

Bock Borászat – Bock Bisztró borvacsora

Az esztergomi Rózsakert Étteremben egy igen különleges borvacsorára készülnek. Az Ország…

Az esztergomi Mátrix

2017-01-30 20:32

Még augusztusban írtam egy rövid áttekintést annak alkalmából, hogy hosszú évek után megújult városunk honlapja, az esztergom.hu. De minek? - tettem fel a kérdést akkor. Nézzük mennyit sikerült fejlődni az eltelt fél évben! Talán nem spoilerezem el nagyon a történetet, ha azt írom nem sokat. 

De kivételesen menjünk végig a honlap menüstruktúráján. Lássuk, mit rejt az esztergomi MÁTRIX!

Az indító képernyő, amire a www.esztergom.hu vezet, lenne egy normális weboldal legnagyobb információtartalommal bíró, figyelemfelhívó része. Itt semmi. Mobilon, mint augusztusban: még ennyi sem, összecsúszott katyvasz. Nulla. Lapozzunk. 

AKTUÁLIS

Itt találjuk a város friss híreit, amelyeket a sajtóslistán lévők is megkapnak. Ki előbb, ki később - valami fura logika szerint, bár a listán egyszerre kerülnek kiküldésre az anyagok. Azonban a városi honlapon láthatóan kampányszerű cikkfeltöltés történik. Meg merem kockáztatni, hogy ide kerülnek ki legkésőbb a város hírei. 

Esztergom havilap

Az eddig megjelent Esztergom újságokat találjuk meg PDF formátumban, ami jó dolog. Ami rossz: a legutolsó a decemberi szám, pedig kb. semmi energiába nem telne azonnal feltenni a megjelenéskor a friss újságot, hiszen a lényeg az információ terjesztése lenne, és így orvosolhatók lennének olyan bakik, mint a januári szám terjesztése a hátoldalon meghirdetett rendezvény után napokkal fejeződött be.
Még egy apróság: a PDF formátum jó, de 2017-ben talán nem nagy varázslat egy olyan lehetőség, hogy az újság "lapozható" legyen a honlapon... mint bármelyik nagyáruház katalógusai. 

Ingatlan pályázati felhívások 

Mint neve is mutatja, itt ingatlan pályázatokat találunk. 

Archívum

2008 és 2015 közt válogathatunk a megjelent hírek közt. Apróság: 2017 van, célszerű lenne az évszámok közé felvenni 2016-ot. 

TURIZMUS

Sajnos csak fenntartani tudom, amit augusztus elején leírtam:

"Ez a menüpont akár még jó is lehetne. De nem az. A látnivalók és szálláshelyek valamint a vendéglátóhelyek listája szépen megjelenik az oldalon. Azonban ez a mai korban már kevés. Sajnálatos, hogy a legtöbb cikk szegényes képanyaggal rendelkezik, kisfelbontású fotók hirdetik az egykori királyváros múló nagyságát.
Egy kis ötletességgel ezt az adathalmazt szépen és interaktívan, akár egy térképen is fel lehetett volna tüntetni, hogy valódi információt nyújtson a város iránt érdeklődőknek. Sajnos ez elmaradt. Nagyon hiányolok innen egy a város még megmaradt szépségeit bemutató fotógalériát is. Esztergomról hosszú sorokban leírt szövegnél többet mondanának a fotók. A látogatót csalogatni kellene. Ez így nem fog sikerülni."

ÜGYINTÉZÉS

Itt futhatunk bele a letölthető adónyomtatványokba, valamint az egyes adónemek beszedési számláinak számaiba. Letölthető. 2017-ben. Szigorúan .doc formátumban. 2017-ben. Elektronikus ügyintézés az a jövő zenéje. Bár a stencilgép szerencsére már kiment a divatból. 

Esztergom Közös Önkormányzati Hivatal

Ebben az almenüben további 3 további lehetőség közt válogathatunk, hogy a Jegyző nevét, vagy az ügyfélszolgálat nyitvatartását szeretnék megtudni, esetleg az állásajánlatokat szeretnénk böngészni. Amúgy épp aljegyzőt keresnek. 
Vélemény: feleslegesen van ez a kevéske információ ennyi helyre szétszedve. 

Önkormányzat

Ide rejtették a polgármester köszöntőjét és szakmai önéletrajzát, az alpolgármesterek közül arról az egyről sem tudunk meg semmit, aki épp van.

 
A Testület almenüben felsorolásszerűen elolvashatjuk a képviselők nevét, pártállását. Telefonszám, email?  Gondolom egy jövőbeni fejlesztés része lesz ez. A Fogadóórák egy külön menüpontot kaptak. Miért? 

A Részönkormányzatok rész totálisan üres.

A Kisebbségi Önkormányzatok rész  fel van töltve. 

Az önkormányzat SZMSZ-ét is megtaláljuk itt - kérdéses mennyire friss. Tegye fel a kezét, aki tudja, mikor módosították utoljára! 

Járási Hivatal menüpont egy külső oldalra mutat.

Van egy Panaszbejelentő oldal is, ahol pl. az úthibákat is jelezhetjük a városháza felé. 

VÁROS

Intézmények

Könyvtártól a kórházig... Mondjuk mérget senki ne vegyen az itt található információk helyeségére. Pl. a háziorvosi körzetekben régi adatok szerepelnek.

Egyház

2008 és 2013 közt írodott archiv cikkek... a Miserend külső oldalon érhető el.

Testvérvárosok

Leírás 9 testvérvárosunkról. 2 kép + szöveg + címer + weboldal. Oszt annyi. Psszt: Bambergnél hiányzik a kép felülről! 

Ipari Park

Nos, vannak kétségeim, ugyanis a cikk dátuma: 2013. január.

Díjak, kitüntetések 

 •     Korányi József-díj: 2009
 •     Boldog Gizella-díj: 2008
 •     Babits Mihály-díj: 2010
 •     Einczinger Ferenc-díj: 2008
 •     Dr. Gönczy Béla-díj: 2008
 •     Majer István-díj: 2009
 •     PRO URBE ESZTERGOM: 2004
 •     Szabó Erna-díj: 2008
 •     Dr. Bády István-díj: 2008
 •     Boldog Özséb-díj: 2008
 •     Dr. Jócsik Lajos-díj: 2008
 •     „Az Esztergomi Közösségért” díj: 2009
 •     Esztergom Díszpolgára: 2007

Az egyes díjak mögött azt az évszámot tüntettem fel, amelyről adatot találni az adott menüpontban. Némileg elavultnak tűnik. 

Közlekedés

Teljesen értelmetlen menüpont. Helyijáratok: 2014-es adatok. Helyközi autóbusz járat: a link nemes egyszerűséggel nem vezet sehova. MÁV: Elvira. MAHART: Mahart Passnave. 

DÖNTÉSHOZATAL

Testületi ülések előterjesztései

Rendeletek

Határozatok

A többi bizottság adataival nem találkozhatunk jelenleg a lapon.

Jegyzőkönyvek

A testület (2008.01.17.-2016.12.14.) és a Városfejlesztési bizottság (2016.01.19.-2016.10.18.) jegyzőkönyveit lelhetjük fel. A többi? X-akta.

Helyi építési szabályzatok és szabályozási tervek

Itt találunk 2016. decemberi dátumot is az egyes pontokban, ami bizakodásra adhat okot a rész naprakész mivolta felől. 

 IMCS

Az esztergomi Intermodális Csomóponttal kapcsolatos hivatalos dokumentációk. Döntően 2016. október. 

KÖZÉRDEKŰ

A menüpont alatt közvetlenül 3 részt találunk:

Költségvetések, beszámolók

Itt az IKB 2016-os támogatási listáján túl semmi más nincs, ezt pedig már kiveséztük itt 

Térfigyelő kamerák Esztergom területén

Na aztán innentől kezdődik az igazi káosz: 

Közérdekű adatok (először!)

Itt az 1.1 pontot néztem meg csak. Aztán abba is hagytam. A Kapcsolat, szervezet, vezetők pont alatt Jegyző: Dr. Laczó Bernadett Éva, azthiszem tovább nem is szükséges olvasni, nem a legfrissebb adatok vannak itt. Amúgy a cikk dátuma: 2008. december. 

A legtöbb menüpont alatt a "Az Ön által keresett cikk nem található." felirattal találkozhatunk, ami felettébb informatív valami. 

Mentségükre legyen mondva, a legutóbbi ÁSZ jelentés felkerült a lapra, de akkor kérdezem én: a feltöltőnek, a lap karbantartójának nem tűnt fel, hogy az összes többi menüpont tartalma öreg, mint az országút? 

De lapozzunk, térjünk is át a felső menüsávra, ahol az első pont a

Közérdekű adatok (másodszor!)

Szervezeti, személyzeti adatok

Itt megtaláljuk az óvodák és iskolák elérhetőségét. Mármint amit ez alatt a hivatal ért: utca és házszám. Telefon? Email? Facebook oldal? Semmi. 

Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok

Ez már izgalmasan hangzik, de csak beetetés. Egy jegyzői utasítás van itt 2014-ből, 2010-re visszadátumozott cikk-ként a közérdekű adatigénylés rendjéről. Más semmi.

Gazdálkodási adatok

"Ehhez a rovathoz nem tartoznak cikkek." - ennyi elég is :) 

Szerződések

Megint az izgalom a tetőfokára hág a címet olvasván, aztán gyorsan ki is alszik a lelkesedés pislákoló lángja: 2015-ös szerződések, azoknak is a listája, gyanúsan kb. az év első negyedévéről, sok helyen olyan összegekkel, mint a "Szerződés szerint"

Üvegzseb

Ha hiányosan is, de Meggyes idejében még volt ilyen :) Nosztalgikus érzés. Most: "Ehhez a rovathoz nem tartoznak cikkek."

Választás

A 2014-es Önkormányzati és Kisebbségi választás HVB-től "hírei", kivéve a kisebbségi menüpontot, mert ott aztán nincs semmi. 

Összefoglalás

Ezzel nagyjából a végére is értünk a város lapjának. 

Pozitívumok

 • Esztergom városának van honlapja

Negatívumok

 • Feleslegesen túlbonyolított menürendszer, a fa struktúrában könnyen eltévedhet az innen adatra vágyó ember. A főoldal menüpontjai van, hogy más helyre mutatnak, mint az aloldalak fejlécében ugyanaz a menüpont. Átláthatatlan. 
 • A hírek frissítési ideje elfogadhatatlan, mindenki jobb, ha a Polgármester asszony facebook oldalát használja információ szerzésre. (Jut eszembe: van a városnak is egy "hivatalos" facebook oldala, 140 követővel, és 2016. májusi utolsó bejegyzéssel)
 • Az oldalon található adatok többsége erősen elavult. Bár a lap kinézete megújult, az aktuális tartalom közelíti a nullát.
 • Az olyan részek hiánya, mint pl. az Üvegzseb, az egyes biztottságok határozatai, nagyban veszélyeztetik az önkormányzat működésének átláthatóságát és alapot adhatnak mindenféle negatív feltételezéseknek. 
 • Apró, de bosszantó hiba: hiányzik az oldal ikonja, amely a böngésző fejlécében jelenne meg. Kb. 3 perces munka beilleszteni. Ha nem megy, akkor ajándékképp itt egy előre elkészített "favicon", mellette pedig, hogy mit kell csinálni vele. Innen letöltheti az illetékes. Szívesen.

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Felújítják a Suzuki gyárhoz vezető utat

A Schweidel út nagyon rossz állapotban lévő, a gyárbejárathoz vezető utolsó, mintegy 130…

Összefogás a tisztább Dunáért!

Június 7-én, 12 órától környezetvédelmi akció lesz Esztergomban a Dunánál.

1200 tő virágot ajánlott fel dr. Szerencsés Gergely

A felajánlott virágmennyiséget a választókörzetének szépítésére használhatják fel az…

Itt a 2019-es Múzeumok Éjszakája esztergomi programja

Június harmadik szombatján, immár 17. alkalommal újra Múzeumok éjszakája országszerte több …

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu