iGOM Logo
Így változik a parkolási rend augusztusban

Tájékoztató az 2019. augusztus 20-ig terjedő parkolási rendről

Hernádi: Felújítják a Pilisszentlélekre bevezető- és az Esztergom és Kertváros közti főutat

Sikerült elérni, hogy a Magyar Közút felújítja Pilisszentlélek bevezető útját, illetve…

Idén is Esztergomból indulnak a virágkocsik Debrecenbe a Virágkarneválra

Idén is megcsodálhatjuk a Szent Korona virágokból kirakott kompozícióját és a Szent…

Hernádi Ádám úgy véli, Esztergom többre érdemes

Esztergomnak erős központnak, a Dunakanyar fővárosának kell lennie, mindennemű fejlesztésnek …

Hernádi Ádám: Esztergom ezeréves történelme kötelez

2019-07-21 13:51

A turisztikai fejlesztéseket és a városfejlesztést Esztergom történelméhez méltóan kell megvalósítani, és be kell gyógyítani a XX. század ejtette sebeit is – ezt vallja Hernádi Ádám, aki május óta felel miniszteri biztosként Esztergom város kiemelt turisztikai fejlesztéseiért. Az esztergomi fejlesztéspolitikai szakembert a város és a Dunakanyar fejlesztésére vonatkozó, mintegy 70 milliárd forintból megvalósuló tervekről és a jövőbeni elképzeléseiről kérdezte a város lapja, az Esztergom Újság

- A Dunakanyar turisztikai célú fejlesztése régi igénye az itt élőknek,sokáig azonban úgy tűnt, hogy a Budapest-Balaton kettős mellett ehhez csak minimális állami segítség érkezik, az önkormányzatok maguk próbáltak fejlesztéseket megvalósítani, legtöbbször összehangolatlanul. Mi változott most?

» - Magyarországnak évről évre jobbak a gazdasági mutatói, legyen szó akár a gazdaság fő számairól, a növekedés üteméről és a foglalkoztatottak számáról.
Ez köszönhető a sikeres gazdaság- és pénzügy-politikának, de elsősorban a magyar emberek szorgalmának és tehetségének köszönhető. Ennek következtében, nekünk esztergomiaknak végre ambiciózus terveink születhetnek, mert olyan fejlesztések valósulhatnak meg a Dunakanyar és főleg Esztergom tekintetében, amelyekről az elmúlt évtizedekben álmodni sem mertünk. Esztergom hazánk egyik leggazdagabb múltú, legszebb városa, amely több évszázadon keresztül volt Magyarország, s mindmáig a magyar katolicizmus központja, ezért megérdemeljük, hogy végre megújulhasson és úgy legyen régi pompája, hogy megőrzi hagyományait, de mégis választ tud adni a XXI. század kihívásaira.

- Esztergom nem csak a Dunakanyarra szánt fejlesztési források mértékét tekintve kapott kiemelt figyelmet, az Ön személyében az esztergomi fejlesztésekért külön miniszteri biztos felel. Ez példa nélküli, mi ennek a döntésnek az oka? És főleg: mi az Ön feladata?

» - A megbízatásom az Esztergomot érintő kiemelt jelentőségű turisztikai fejlesztésekre vonatkozik. Ez egyszerre jelent jogi és szakmai előkészítést, valamint a döntések végrehajtásának kiemelt felügyeletét. Most is számtalan nagyobb és kisebb olyan ügyön dolgozom, amely az esztergomiak életét rövid és hosszútávon befolyásolni fogja. Ilyenek többek között az épület-felújítások, ahol más városokhoz képest Esztergom lemaradásban van, vagy például a Szent István fürdő és környezetének fejlesztése.

- Ön itt nőtt fel, itt járt iskolába, és itt él – nap mint nap látja a várost. Az esztergomi turisztikai beruházásokra szánt 17 milliárd forintnyi fejlesztési összeget csak részben nevesítette az említett kormányhatározat. Lesz beleszólása abba, hogy pontosan milyen fejlesztésekre jut támogatás, van esetleg valamilyen prioritási sorrend?

» - Természetesen lesz – mint elhivatott esztergomi, el sem tudnám képzelni másként ennek a megbízatásnak a teljesítését. Nemcsak látom, hanem ismerem is a városunk mindennapjait, beszélgetek az itt élőkkel és a döntéshozókkal, és pontosan tudom, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen sorrendben látunk neki a fejlesztéseknek és a munkálatoknak.Ráadásul ezeken túlmenően is akad több olyan ügy, amely nem tűr halasztást, ilyen például a párkányi égetőé.
Bár ez nem egy klasszikus turisztikai, fejlesztési biztosi feladat, könnyen belátható, hogy egy ilyen létesítmény minden idegenforgalmi kezdeményezésünket befolyásolhatja, ráadásul környezetvédelmi és egészségvédelmi szempontból is rettenetes hatással bírna. De mondok Önnek mást: nem feltétlen turisztikai ügy, de egy 17 milliárdos fejlesztési csomag ellenőrzésekor nem hunyhatom be a szemem a gát kérdése felett. Esztergom szempontjából ez minden távon létkérdés.

- Esztergom rendszerváltás utáni történelmének egyik fájdalmas megoldatlan problémája a Fürdő Szálló. A mostani források révén számíthatunk a városközpont legmeghatározóbb épületének megújulására?

» - Esztergomot, a magyar kereszténység egyik bástyáját, történelmünk egyik legfontosabb városát alaposan megtépte, meggyötörte a XX. század. Sorsának szinte a jelképévé vált a megcsonkított, felrobbantott Mária Valéria híd, amely több mint ötven éven át állt megsebzetten a trianoni határon. A 2000-ben elkezdett újjáépítése és a 2001-ben történt átadása szintén szimbólummá vált, méghozzá az újra megerősödő Magyarország, és a határon átívelő nemzeti egység jelképévé. Sajnos azonban továbbra is vannak olyan jelentős épületek a városunkban, amelyeknek az állapota a XX. század hányattatásaira emlékeztetnek bennünket, pontosan ilyen a Fürdő Szálló is. Az egykor szebb napokat megélt klasszicista épületnek mielőbb vissza kell nyernie régi pompáját, újra a városi polgárok és vendégeik szolgálatába kell állnia. Ez az épület nem maradhat így!

- A korábbi válaszában említette, hogy vannak olyan fejlesztések, amik nem turisztikaiak, de szorosan kapcsolódnak hozzá. Ilyen a közlekedés kérdése, minden esztergomi kíváncsi arra, hogy mi várható ezen a téren.

» - Ahhoz, hogy a turisztikai fejlesztéseket valóban sok ember láthassa, élvezhesse, - ahogyan már említettem is - mindenképpen szükség van a város közlekedésének és elérhetőségének javítására. Égetően fontos a város közlekedésének újragondolása, gondolok itt a tömegközlekedésre és arra, hogy mind gépkocsival, mind pedig vonattal könnyebben elérhető legyen a városunk a turisták számára, a főváros és az autópályahálózat pedig az itt élők, és itt működő vállalatok számára. Ez nem csak a hétköznapokban bír nagy jelentőséggel, hanem turisztikai szempontból is kiemelt cél.

- Melyek azok a fejlesztések, lehetőségek, amelyekkel Ön szerint akár a város önkormányzata, akár az itt élő vállalkozók, civilek élni tudnának?

» - Nézze, én esztergomiként elfogult vagyok, de fejlesztési és turisztikai szakemberként meg kellett tanulnom némi egészséges távolságtartással, objektivitással szemlélni a városunkat. Az, hogy az itteni polgárok átérzik, hogy mekkora felelősséggel is jár az ezeréves örökség, meghatároz egy nívót is. Ez elvárásokat teremt egyrészt önmagukkal szemben, de mérce a kormánynak is: olyan fejlesztéseket kell végrehajtanunk, amelyek méltóak a város történelméhez és súlyához. A legfontosabb célom visszaadni, illetve erősíteni a városunk önbecsülését.
Több Esztergomot adni az esztergomiaknak.

 

Az eredeti írás Esztergom városának hivatalos havilapjában, az Esztergom Újságban jelent meg, 2019. júliusában

Szólj hozzá!

Olvastad már?

IV. Kígyórajzolás a Mária Valéria hídra

Augusztus 10-én idén is megrajzolják cuki óriáskígyójukat a Mária Valéria hídra!…

Idén is Esztergomból indulnak a virágkocsik Debrecenbe a Virágkarneválra

Idén is megcsodálhatjuk a Szent Korona virágokból kirakott kompozícióját és a Szent…

Esztergom jövőjéről egyeztetett Cserép János

Cserép János független polgármester jelölt Varjú László (DK) és Nunkovics Tibor (Jobbik)…

Itt a VIII. ESZTÖR NAPOK Programja

Itt a VIII. ESZTÖR Esztergomi Történelmi Fesztivál részletes programja. Augusztus 17. és 19.…

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu