iGOM Logo

Fizel József kiemelkedő judo edzői tevékenységéért IV. dan fokozatot kapott

2017-01-28 23:01

Fizel mestert a megtisztelő címre Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Soron, Vas, Veszprém, és Fejér megyéket magában foglaló Észak Dunántúli Régió edzői terjesztették elő.

Az elismerésről szóló oklevelet a Kecskeméten rendezett I. osztályú Magyar Bajnokságon az országos dan kollégium elnöke, dr Flóri Miklós 7 danos mester adta át.

A mester 13 évesen a dorogi Zrínyi Ilona általános iskolában Szilas László edző keze alatt ismerkedett meg a sportággal. A jó közösség és a mozgás szeretete magával ragadta. Ifjúsági versenyzőként már megnyerte első nemzetközi versenyét a Balaton Kupát.

Kertészeti tanulmányai és egy költözés miatt a judoval való kapcsolata egy időre megszakadt, de a sporttal nem, kedvenc másik sportágában a súlyemelésben is sikeresnek bizonyult, itt Magyar bajnoki egyéni 2. 3. és csapatbajnoki ezüstérmet is szerzett.
Esztergomba visszakerült, megnősült és itt újra a judo felé vette az irányt, de egy térd sérülés miatt a judo felnőtt korosztályban való aktív versenyzés már nem folytatódhatott. Ekkor fordult az utánpótlás nevelése felé.

Edzéseket tartott Pilismaróton, Kesztölcön, Piliscsabán és Esztergom-kertvárosban,1988-ban átvette az Esztergomi Spartacus judo szakosztályának vezetését. Később az egyesület elnöki tisztét is betöltötte, ami mellett természetesen, mint edző a mindennapokban is részt vett a judo teremben.

Számtalan judo verseny Esztergomba szervezése az ő nevéhez kapcsolódik, mint pl. az utolsó neves szocialista nemzetközi verseny, az Ifjúsági Barátság Verseny, amelyen még kubai versenyzők is részt vettek. Tanítványa Válent Marianna itt ezüstérmet szerzett.
A tanítványok eredményei egyre jobbak lettek, NB-I- es csapatot hozott össze, amivel másodosztályú Magyar Bajnoki ezüst érmet, majd egy nagyon fiatal csapattal III o. csapatbajnoki aranyat szereztek.
A nagyszámú kiemelkedő eredmény közül kiemelve, 1994-ben négy tanítványa elnyerte a városi Jó tanuló Jó sportoló díjat, ebben az évben öt Magyar Bajnok, és öt érmes versenyzője volt.
Időközben Lábatlanon megkezdte edzői munkáját a sikerek folytatódtak, tizenhét Magyar Bajnoki cím, EORV győzelem, Junior VB. II. hely, Két Magyar Köztársaság jó tanuló jó sportoló díj, serdülő Világ Kupa II. hely. Sok-sok kiemelkedő nemzetközi eredmény, jópár csapat kupa.

Fizel mester a számtalan siker mellett legkiemelkedőbbnek mégis a fia (ifj. Fizel József) kinevelését tartja, aki szintén számos hazai és nemzetközi versenyen végzett szintén érmes helyen, pl. a Kecskeméten rendezett, Senior EB-n. ő III. helyezett lett, de itt a mester is indult és V helyezést ért el.

Fizel József judo mester elismerései, díjai:

  • Esztergom Város Sportjáért oklevél
  • Lábatlan város polgármesterének elismerő oklevele
  • Tokodaltáró polgármesterének elismerő oklevele.
  • Komárom-Esztergom megye sportjáért kitüntetés,
  • A magyar judóért, kitüntetés ezüst, és bronz fokozata
  • 5 évig volt a Megyei szövetség elnöke, később
  • Az Észak Dunántúli Régióedző és bíró bizottságának vezetője, a régió bíróképzésének irányítója.
  • Az országos edző bizottság, és az utánpótlás bizottság tagja. 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Pálosan szép az élet! – a rendtörténeti vándorkiállítás újra indul

Az Esztergomban állomásozó a pálosok múzeumbuszát egy igazán méltó és látványos helyen…

Nyilvános az idei év városi rendezvényeinek programja

Bár a koronavírus felülírta a 2020-as év sok tervezett rendezvényét, az év második fele…

Megkezdődik a Franka új szárnyának építése

Kétszer nagyobb alapterületű tornaterem kerül az udvar eddig beépítetlen oldalára

Együtt mEgyünk - Kiskoncertek nagy borélmények

Tóth Vera és Quartet-je lélegzetelállító koncertje borkostolóval vagy egy ötfogásos…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu