iGOM Logo
Pótlóbuszok járnak két hétvégén az esztergomi vasútvonal egy-egy szakaszán

Vonatpótló autóbuszok járnak az esztergomi vasútvonal egy-egy szakaszán a mostani és a…

SZENTTAMÁSI VÍZIÓK

Építészeti kiállítás lesz a Művészetek terén

A Bástya áruház könyvtárrá alakításának módjáról szavaznak Esztergomban

Elég régóta folyik a szenvedés a Helischer József Városi Könyvtár elhelyezésével…

A Magyar Suzuki Zrt. immár harmadik éve uralja a hazai újautóeladásokat

A vállalat magabiztos 14,12 százalékos részesedéssel vezeti a hazai autópiacot. 19 292 új…

Összefogás a tisztább Dunáért!

2019-06-04 22:25 Forrás: VisPO

Június 7-én, 12 órától környezetvédelmi akció lesz Esztergomban a Dunánál.

2019. június 7. és 9. között az Európai Unió LIFE VISPO (Volunteer Initiative for a Sustainable Po) környezetvédelmi projekt keretében az ERI Hungary – European Research Institute olasz partnerekkel (Legambiente környezetvédelmi egyesület, Arpa - Piemonti Regionális Környezetvédelmi Ügynökség) közösen megtisztítja a hulladékoktól a Pó folyó piemonti és a Duna Esztergom-Budapest közötti szakaszát – mindebben az Európai Szolidaritási Testület önkéntesei segítenek.

A június 7-én kezdődő akciókra szeretettel várják a környezetért és egészségükért tanulni és tenni akaró iskolák tanulóit és tanárait (akár Iskolai Közösségi Szolgálat keretében), sportklubokat, szervezetek (önkormányzatok, cégek és a civil világ) képviselőit, munkatársait, illetve minden a Dunáért tenni akaró érdeklődőt! Az esemény szemléletformáló programjai az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskolában kerülnek megrendezésre, ahol a LIFE VISPO projekt mellett a Duna Múzeum munkatársai az ökológiai szemléletformálás jegyében interaktív, játékos foglalkozásokat tartanak, a Duna Ipoly Nemzeti Park beszélgetéseket folytat a természetről és az egészségről.

Bemutatkozik a Parányi Plasztiktalány projekt, amelynek keretében a független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. beszámol a Duna és mellékfolyóinak mikroműanyag-méréseiről. Ez alkalommal lesz egy nyilvános mikroműanyag-mintavétel a Dunán, amelyet minden érdeklődő megtekinthet június 7-én délben Esztergomban.

A projektről: LIFE-VisPO - önkéntes kezdeményezés a fenntartható Pó folyóért Biztosan ismert mindenki előtt a kép, amikor a folyóparton sétálva mérhetetlen mennyiségű szeméttel találkozunk. Igen, sok esetben a tavaszi árvizek hozzák a hulladékot a külföldi folyószakaszokról, ám sajnos a helyi lakosok, vállalkozások Esztergom Budapest Összefogás a tiztább Dunáért!

A turisták is hozzájárulnak a nem túl vonzó látképhez. Az emberek nem is mérik fel, hogy egy apró szemét elhajítása milyen nagyságú károkat okoz természeti kincseinkben.

Ahogy a projekt címe is mutatja, a kezdeményezés Olaszországból ered: a Pó folyó és annak mellékfolyói területének észak-olaszországi területére koncentrál, a folyópartokon és a vizeken található jelentős mennyiségű hulladékterhelést igyekszik felszámolni azon társadalmi csoportok bevonásával, akik ugyan szeretik élvezni a folyó adta lehetőségeket, de egyben a szennyezés egyik forrását is jelentik. Hasonló kihívások jellemzik a magyarországi Duna szakaszt is.

A két ország környezettudatos és a vízi sportokat kedvelő projektmenedzsereinek ötlete hozta létre a LIFE Előkészítő projekt által támogatott kezdeményezést. A Dunán az olasz megvalósításhoz képest egy kis léptékű akció valósul csupán meg, de így is igyekszünk felhívni a figyelmet a folyók tisztaságának fontosságára, a megelőzésre, a környezet-tudatos magatartásra, formálni a helyi lakosok, fiatalok, sportolók és turisták szemléletet, fókuszálva az ifjúságra, amely az Európai Szolidaritási Testület által is kiemelt célcsoport. A projekt jellegzetessége, hogy a tevékenységek önkéntesek bevonásával zajlik az Európai Szolidaritási Testület közreműködésével.

Az Európai Szolidaritási Testület az Európai Unió kezdeményezése, amely lehetőséget teremt a fiatalok számára, hogy önkéntes munkát végezzenek saját országukban, vagy külföldön a közösségek és az emberek számára Európa-szerte előnyös projektekben dolgozzanak. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a hazai ifjúság szemléletétől távol áll az önkéntes munka. Sok fiatal az érettségi feltételét jelentő közösségi szolgálattól is ódzkodik, pedig rengeteg tapasztalat megszerzésére adhat lehetőséget. A projekt keretében való önkéntes munkavégzéshez regisztrálni kell az Európai Szolidaritási Testület honlapján (https://europa.eu/youth/solidarity_en), és a 18 és 30 év közötti fiatalok számára nyújt élményt és tapasztalatszerzési lehetőséget maximum egy éven át.

A projekt keretei között nyújtott önkéntes munkalehetőségek a fentiekben meghatározott környezeti kihívások kezelését célozzák olyan intézkedések révén, mint például:

• Hatékony modell kidolgozása a folyók tisztítási tevékenységeire, valamint a tudomány és kutatás támogatása érdekében: önkéntes fiatalok foglalkoztatása a folyó ökoszisztémájának fenntartása érdekében, Citizen Science (közösségi tudomány) elterjesztése

• A társadalomnak a természethez való hozzáállásának formálása, és megtanulni értékelni azt a társadalmi és szabadidős tevékenységekkel összefüggésben: vízi sportoló és iskolás fiatalok bevonása és példamutatás (szerep-modell) segítségével multiplikátor hatás elérése

• A környezetvédelemmel és a sporttevékenységekkel egyező munkamódszert alkalmazunk, hogy a tanultak beépüljenek az emberek mindennapi gyakorlatai közé

• Hangsúlyt helyezünk a tudatosság növelésére a folyó valorizációjának szükségességéről képzési anyag kidolgozásával

• Feltérképezzük a helyi lakosság, turisták, a helyi önkormányzatok és vállalkozások, valamint a társadalmi (sport, szabadidős tevékenységek) számára fontos értékeket és a fenntartható gazdasági lehetőségeket (üzleti lehetőségek teremtése érdekében az idegenforgalmi és szabadidős szektorban)

Bízunk abban, hogy a projektünk hozzájárul ahhoz, hogy a folyót a lakosság és a turisták értékelik, és az odafigyeléssel növelik a természeti értékeinket, valamint annak közterületi szerepét a társadalmi összejövetelek, a sport és a szabadidős tevékenységek során.

Célunk, hogy a folyó a lakosság társadalmi életének főszereplőjévé váljon, és maguk a polgárok legyenek azok, akik nagyobb tiszteletet és figyelmet fordítanak a vizeinkre és egymásra.

Összefogás a tisztább Dunáért!

PROGRAM
2019. június 7-9.

9.00-11.30

Körforgásos tudás-gazdaság: foglalkozások, beszélgetések a természet és az egészség fényében a LIFE VISPO, Duna Múzeum, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Pilisi Len Látogatóközpont és a Wessling Hungary Kft munkatársaival az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskolában

11.30-12.00

Wessling Hungary Kft Parányi Plasztik Talány – Mikroműanyag mintavételezés a Dunán

12.00-12.30

Zsíroskenyér parti
EU LIFE VISPO sajtótájékoztató, Esztergom, Prímás sziget Esztergom Város Önkormányzata és ERI Hungary – European Research Institute

12.30-15.30

Szemétgyűjtés a Dunán kajak-kenu túra

„IKSz” szemétgyűjtés a Duna partjain*

június 7.

Esztergom és Zebegény között:
Esztergomi Dunapart, Dédai sziget, Törpe sziget, Galga torkolat, Pilismaróti és Zebegényi Dunapartok

• Prímás sziget
• Erzsébet park – Szent György árok
• kerékpárút, Esztergom

június 8.
09.00-16.00

Zebegény - Dunabogdány között:
Dömös, Nagymaros és Visegrád, Kisoroszi és Dunabogdány partszakaszai

• délelőtt

Zebegény

• délután

Dunabogdány partszakaszai

június 8.
17.00
EU LIFE VISPO sajtótájékoztató, Dunabogdány
Dunabogdány Önkormányzata, Honvéd Auróra Sportegyesület
Evezős szakosztálya és ERI Hungary – European Research Institute

június 9.
09.00-16.00

Dunabogdány – Óbudai sziget: Tahi, Leányfalu, Rómaipart, Óbudai sziget

• Római part és az Óbudai sziget

* Érdeklődéstől függően

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Zöldségrazziát tart a NAV

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. június 3. és…

Június 8-tól 13-ig ingyenes a parkolás Esztergomban

A díjmentes parkolás már a pünkösdi hétvégével elkezdődik, egészen pontosan június 8.…

A hőség nem játék

A Magyar Suzuki még a magát feleslegesen, önszántából a kerítéshez láncoló képviselőt…

Június 25-én kinyírják végre a szúnyogokat

Esztergom településén a légi kémiai védekezés 2019. június 25-én a napnyugtát megelőző…

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu