iGOM Logo
Már lehet nevezni a 2019-es Hídfutásra

A verseny időpontja: 2019. szeptember 28. Szombat

A gátról és a buszprojectről tárgyalt Hernádi és Palkovics

Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel tárgyalt Hernádi Ádám két,…

Mozgássérült kislánynak is segítenek gyógyulni a különleges bajóti versennyel

Szeptember 21-én hagyományteremtő szándékkal rendez terepakadály-futóversenyt a Fair Play…

Összefogás a tisztább Dunáért!

2019-06-04 22:25 Forrás: VisPO

Június 7-én, 12 órától környezetvédelmi akció lesz Esztergomban a Dunánál.

2019. június 7. és 9. között az Európai Unió LIFE VISPO (Volunteer Initiative for a Sustainable Po) környezetvédelmi projekt keretében az ERI Hungary – European Research Institute olasz partnerekkel (Legambiente környezetvédelmi egyesület, Arpa - Piemonti Regionális Környezetvédelmi Ügynökség) közösen megtisztítja a hulladékoktól a Pó folyó piemonti és a Duna Esztergom-Budapest közötti szakaszát – mindebben az Európai Szolidaritási Testület önkéntesei segítenek.

A június 7-én kezdődő akciókra szeretettel várják a környezetért és egészségükért tanulni és tenni akaró iskolák tanulóit és tanárait (akár Iskolai Közösségi Szolgálat keretében), sportklubokat, szervezetek (önkormányzatok, cégek és a civil világ) képviselőit, munkatársait, illetve minden a Dunáért tenni akaró érdeklődőt! Az esemény szemléletformáló programjai az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskolában kerülnek megrendezésre, ahol a LIFE VISPO projekt mellett a Duna Múzeum munkatársai az ökológiai szemléletformálás jegyében interaktív, játékos foglalkozásokat tartanak, a Duna Ipoly Nemzeti Park beszélgetéseket folytat a természetről és az egészségről.

Bemutatkozik a Parányi Plasztiktalány projekt, amelynek keretében a független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. beszámol a Duna és mellékfolyóinak mikroműanyag-méréseiről. Ez alkalommal lesz egy nyilvános mikroműanyag-mintavétel a Dunán, amelyet minden érdeklődő megtekinthet június 7-én délben Esztergomban.

A projektről: LIFE-VisPO - önkéntes kezdeményezés a fenntartható Pó folyóért Biztosan ismert mindenki előtt a kép, amikor a folyóparton sétálva mérhetetlen mennyiségű szeméttel találkozunk. Igen, sok esetben a tavaszi árvizek hozzák a hulladékot a külföldi folyószakaszokról, ám sajnos a helyi lakosok, vállalkozások Esztergom Budapest Összefogás a tiztább Dunáért!

A turisták is hozzájárulnak a nem túl vonzó látképhez. Az emberek nem is mérik fel, hogy egy apró szemét elhajítása milyen nagyságú károkat okoz természeti kincseinkben.

Ahogy a projekt címe is mutatja, a kezdeményezés Olaszországból ered: a Pó folyó és annak mellékfolyói területének észak-olaszországi területére koncentrál, a folyópartokon és a vizeken található jelentős mennyiségű hulladékterhelést igyekszik felszámolni azon társadalmi csoportok bevonásával, akik ugyan szeretik élvezni a folyó adta lehetőségeket, de egyben a szennyezés egyik forrását is jelentik. Hasonló kihívások jellemzik a magyarországi Duna szakaszt is.

A két ország környezettudatos és a vízi sportokat kedvelő projektmenedzsereinek ötlete hozta létre a LIFE Előkészítő projekt által támogatott kezdeményezést. A Dunán az olasz megvalósításhoz képest egy kis léptékű akció valósul csupán meg, de így is igyekszünk felhívni a figyelmet a folyók tisztaságának fontosságára, a megelőzésre, a környezet-tudatos magatartásra, formálni a helyi lakosok, fiatalok, sportolók és turisták szemléletet, fókuszálva az ifjúságra, amely az Európai Szolidaritási Testület által is kiemelt célcsoport. A projekt jellegzetessége, hogy a tevékenységek önkéntesek bevonásával zajlik az Európai Szolidaritási Testület közreműködésével.

Az Európai Szolidaritási Testület az Európai Unió kezdeményezése, amely lehetőséget teremt a fiatalok számára, hogy önkéntes munkát végezzenek saját országukban, vagy külföldön a közösségek és az emberek számára Európa-szerte előnyös projektekben dolgozzanak. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a hazai ifjúság szemléletétől távol áll az önkéntes munka. Sok fiatal az érettségi feltételét jelentő közösségi szolgálattól is ódzkodik, pedig rengeteg tapasztalat megszerzésére adhat lehetőséget. A projekt keretében való önkéntes munkavégzéshez regisztrálni kell az Európai Szolidaritási Testület honlapján (https://europa.eu/youth/solidarity_en), és a 18 és 30 év közötti fiatalok számára nyújt élményt és tapasztalatszerzési lehetőséget maximum egy éven át.

A projekt keretei között nyújtott önkéntes munkalehetőségek a fentiekben meghatározott környezeti kihívások kezelését célozzák olyan intézkedések révén, mint például:

• Hatékony modell kidolgozása a folyók tisztítási tevékenységeire, valamint a tudomány és kutatás támogatása érdekében: önkéntes fiatalok foglalkoztatása a folyó ökoszisztémájának fenntartása érdekében, Citizen Science (közösségi tudomány) elterjesztése

• A társadalomnak a természethez való hozzáállásának formálása, és megtanulni értékelni azt a társadalmi és szabadidős tevékenységekkel összefüggésben: vízi sportoló és iskolás fiatalok bevonása és példamutatás (szerep-modell) segítségével multiplikátor hatás elérése

• A környezetvédelemmel és a sporttevékenységekkel egyező munkamódszert alkalmazunk, hogy a tanultak beépüljenek az emberek mindennapi gyakorlatai közé

• Hangsúlyt helyezünk a tudatosság növelésére a folyó valorizációjának szükségességéről képzési anyag kidolgozásával

• Feltérképezzük a helyi lakosság, turisták, a helyi önkormányzatok és vállalkozások, valamint a társadalmi (sport, szabadidős tevékenységek) számára fontos értékeket és a fenntartható gazdasági lehetőségeket (üzleti lehetőségek teremtése érdekében az idegenforgalmi és szabadidős szektorban)

Bízunk abban, hogy a projektünk hozzájárul ahhoz, hogy a folyót a lakosság és a turisták értékelik, és az odafigyeléssel növelik a természeti értékeinket, valamint annak közterületi szerepét a társadalmi összejövetelek, a sport és a szabadidős tevékenységek során.

Célunk, hogy a folyó a lakosság társadalmi életének főszereplőjévé váljon, és maguk a polgárok legyenek azok, akik nagyobb tiszteletet és figyelmet fordítanak a vizeinkre és egymásra.

Összefogás a tisztább Dunáért!

PROGRAM
2019. június 7-9.

9.00-11.30

Körforgásos tudás-gazdaság: foglalkozások, beszélgetések a természet és az egészség fényében a LIFE VISPO, Duna Múzeum, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Pilisi Len Látogatóközpont és a Wessling Hungary Kft munkatársaival az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskolában

11.30-12.00

Wessling Hungary Kft Parányi Plasztik Talány – Mikroműanyag mintavételezés a Dunán

12.00-12.30

Zsíroskenyér parti
EU LIFE VISPO sajtótájékoztató, Esztergom, Prímás sziget Esztergom Város Önkormányzata és ERI Hungary – European Research Institute

12.30-15.30

Szemétgyűjtés a Dunán kajak-kenu túra

„IKSz” szemétgyűjtés a Duna partjain*

június 7.

Esztergom és Zebegény között:
Esztergomi Dunapart, Dédai sziget, Törpe sziget, Galga torkolat, Pilismaróti és Zebegényi Dunapartok

• Prímás sziget
• Erzsébet park – Szent György árok
• kerékpárút, Esztergom

június 8.
09.00-16.00

Zebegény - Dunabogdány között:
Dömös, Nagymaros és Visegrád, Kisoroszi és Dunabogdány partszakaszai

• délelőtt

Zebegény

• délután

Dunabogdány partszakaszai

június 8.
17.00
EU LIFE VISPO sajtótájékoztató, Dunabogdány
Dunabogdány Önkormányzata, Honvéd Auróra Sportegyesület
Evezős szakosztálya és ERI Hungary – European Research Institute

június 9.
09.00-16.00

Dunabogdány – Óbudai sziget: Tahi, Leányfalu, Rómaipart, Óbudai sziget

• Római part és az Óbudai sziget

* Érdeklődéstől függően

Szólj hozzá!

Olvastad már?

III. Esztergom-kertvárosi Borock Fesztivál

Szeptember 13-14-én rendezik meg a III. Esztergom-kertvárosi Borock Fesztivált

Félidőben az ajánlószelvény gyűjtés

Egy hete szombaton indult el hivatalosan is az önkormányzati választások kampánya az…

Versmondó verseny 50 felettieknek!

Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár 50. életévüket betöltött, nem hivatásos…

Cserép az NVB-nél támadta meg az Egész Esztergom Egyesület indulását

Cserép János a Szeretgom Egyesület képviseletében az NVB-nél támadta meg az Egész Esztergom …

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu