iGOM Logo
Fákat ültettek a Búbánat-völgyi tavaknál

Tizenöt kocsányos tölggyel gazdagodott a Kerek-tó és a Fürdő-tó partja Búbánatvölgyben.

Nyári egyetemi ösztöndíj Bambergben

Esztergom bajorországi testvérvárosa, Bamberg önkormányzata az előző évekhez hasonlóan az…

Elvi megállapodást kötött az esztergomi ellenzék nagy része

Elvi megállapodást kötött az esztergomi ellenzék nagy része, hogy közös polgármester- és…

Lakástakarékpénztári megtakarítással rendelkezőknek

Bár a hosszú éveken keresztül elérhető lakástakarékpénztári megtakarítási terméket…

Színes grafikákon az ódon város

2017-01-28 21:58 Forrás: Romanek Etelka FB

Esztergom a 60-as években címmel nyílt meg Szentessy László grafikusművész kiállítása a Piac utcában lévő Tár-Lak Szalonban. A tárlaton a város építészeti szempontból is már letűnt, patinás korszakának részletei láthatók. Az alkotóval február 16-án ismét találkozhatunk a kiállítás zárásaként.

Bár megszokhattuk, hogy Esztergom számos képzőművészt, festőt, grafikust, fotográfust, szobrászt, iparművészt ihletett meg, vonzott magához, patrióta szívvel és lélekkel nézve még mindig meghatódunk, ha számunkra új alkotásokon látjuk viszont szeretett városunkat. Az Esztergomhoz korábbi élet- és pályaszakasza, munkássága okán kapcsolódó Szentessy László grafikusművész most nyílt tárlata is ilyen, ahol a varázslatos kompozíciók nemcsak a „szent és gyámoltalan város” ország-világ előtt ismert részeit, híres épületeit, természeti és épített adottságait mutatják meg, hanem kivételesen szép, de eddig kevésbé figyelmet kapott részleteit. A színes grafikákon, pasztelleken főként Esztergom történelmi sétákra alkalmas utcái, sétányai, terei, parkjai, látképei láthatók. Fontos az idő tényező is, hiszen az 1960-as évekbeli Esztergom mutatkozik meg a grafikákon. Ekkor még a város fennállásának ezer évét megünneplő átrendezés, szanálás, új építés korszaka előtt van, amikor főleg a Királyi városrészben még megtalálhatók az eredeti, 19. századi illetve még régebbi épületek, melyeket az oktalan központi utasításrendszer végül elsöpört. Szentessy László szemlélődésből táplálkozó művészete ezen a ponton tehát nemcsak csodás vizuális élményt adó kompozíciók sora, hanem a hangulatos esztergomi környezet dokumentarista lenyomata is. Ezért így az utókor külön hálás az alkotónak, hogy egy vélt, valós aranykorszakról tudósít bámulatos művein keresztül.

Február 16-án, délután 17.00 órától a tárlat zárásaként sok szeretettel várnak minden érdeklődőt a Tár-Lak Szalonba egy kötetlen beszélgetésre az alkotóval a képei által megidézett egykori Esztergomról, épületekről, emberekről és sorsokról.

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Handó Tünde is megtekintette a déli kanonoksort

Országgyűlési képviselőnk, Völner Pál államtitkár, Handó Tündével, az Országos…

Fényes éremkollekció az innsbrucki Világkupa állomásról

Összesen 4 arany- és 3 bronzérmet hozhattak haza Tirolból az esztergomi kick-boxosok.

Nagypénteki sonkaszegés

Ilosvai Gábor írása a Nagypéntekre, Jézus kereszthalálának napjára tervezett fesztivállal…

Pálos Imre emlékére úsztak szenior versenyzőink

Békéscsabán rendezték meg 2019 március 16-17.-én a XXII. Nemzetközi Szenior Úszóversenyt, …

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu