iGOM Logo

Színes grafikákon az ódon város

2017-01-28 21:58 Forrás: Romanek Etelka FB

Esztergom a 60-as években címmel nyílt meg Szentessy László grafikusművész kiállítása a Piac utcában lévő Tár-Lak Szalonban. A tárlaton a város építészeti szempontból is már letűnt, patinás korszakának részletei láthatók. Az alkotóval február 16-án ismét találkozhatunk a kiállítás zárásaként.

Bár megszokhattuk, hogy Esztergom számos képzőművészt, festőt, grafikust, fotográfust, szobrászt, iparművészt ihletett meg, vonzott magához, patrióta szívvel és lélekkel nézve még mindig meghatódunk, ha számunkra új alkotásokon látjuk viszont szeretett városunkat. Az Esztergomhoz korábbi élet- és pályaszakasza, munkássága okán kapcsolódó Szentessy László grafikusművész most nyílt tárlata is ilyen, ahol a varázslatos kompozíciók nemcsak a „szent és gyámoltalan város” ország-világ előtt ismert részeit, híres épületeit, természeti és épített adottságait mutatják meg, hanem kivételesen szép, de eddig kevésbé figyelmet kapott részleteit. A színes grafikákon, pasztelleken főként Esztergom történelmi sétákra alkalmas utcái, sétányai, terei, parkjai, látképei láthatók. Fontos az idő tényező is, hiszen az 1960-as évekbeli Esztergom mutatkozik meg a grafikákon. Ekkor még a város fennállásának ezer évét megünneplő átrendezés, szanálás, új építés korszaka előtt van, amikor főleg a Királyi városrészben még megtalálhatók az eredeti, 19. századi illetve még régebbi épületek, melyeket az oktalan központi utasításrendszer végül elsöpört. Szentessy László szemlélődésből táplálkozó művészete ezen a ponton tehát nemcsak csodás vizuális élményt adó kompozíciók sora, hanem a hangulatos esztergomi környezet dokumentarista lenyomata is. Ezért így az utókor külön hálás az alkotónak, hogy egy vélt, valós aranykorszakról tudósít bámulatos művein keresztül.

Február 16-án, délután 17.00 órától a tárlat zárásaként sok szeretettel várnak minden érdeklődőt a Tár-Lak Szalonba egy kötetlen beszélgetésre az alkotóval a képei által megidézett egykori Esztergomról, épületekről, emberekről és sorsokról.

Szólj hozzá!

Olvastad már?

ÉLET IDŐ

Gál András fotókiállítása nyílik 2020.07.04. szombat 18 órakor az Esztergomi Dzsámi…

Nyilvános az idei év városi rendezvényeinek programja

Bár a koronavírus felülírta a 2020-as év sok tervezett rendezvényét, az év második fele…

Megkezdődik a Franka új szárnyának építése

Kétszer nagyobb alapterületű tornaterem kerül az udvar eddig beépítetlen oldalára

Pálosan szép az élet! – a rendtörténeti vándorkiállítás újra indul

Az Esztergomban állomásozó a pálosok múzeumbuszát egy igazán méltó és látványos helyen…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu