iGOM Logo
Zöldségrazziát tart a NAV

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. június 3. és…

Bock Borászat – Bock Bisztró borvacsora

Az esztergomi Rózsakert Étteremben egy igen különleges borvacsorára készülnek. Az Ország…

Pótlóbuszok járnak két hétvégén az esztergomi vasútvonal egy-egy szakaszán

Vonatpótló autóbuszok járnak az esztergomi vasútvonal egy-egy szakaszán a mostani és a…

Helyükre kerültek a felajánlott virágok

A dr. Szerencsés Gergely által felajánlott egynyári virágokat elültették azok, akik részt…

Színes grafikákon az ódon város

2017-01-28 21:58 Forrás: Romanek Etelka FB

Esztergom a 60-as években címmel nyílt meg Szentessy László grafikusművész kiállítása a Piac utcában lévő Tár-Lak Szalonban. A tárlaton a város építészeti szempontból is már letűnt, patinás korszakának részletei láthatók. Az alkotóval február 16-án ismét találkozhatunk a kiállítás zárásaként.

Bár megszokhattuk, hogy Esztergom számos képzőművészt, festőt, grafikust, fotográfust, szobrászt, iparművészt ihletett meg, vonzott magához, patrióta szívvel és lélekkel nézve még mindig meghatódunk, ha számunkra új alkotásokon látjuk viszont szeretett városunkat. Az Esztergomhoz korábbi élet- és pályaszakasza, munkássága okán kapcsolódó Szentessy László grafikusművész most nyílt tárlata is ilyen, ahol a varázslatos kompozíciók nemcsak a „szent és gyámoltalan város” ország-világ előtt ismert részeit, híres épületeit, természeti és épített adottságait mutatják meg, hanem kivételesen szép, de eddig kevésbé figyelmet kapott részleteit. A színes grafikákon, pasztelleken főként Esztergom történelmi sétákra alkalmas utcái, sétányai, terei, parkjai, látképei láthatók. Fontos az idő tényező is, hiszen az 1960-as évekbeli Esztergom mutatkozik meg a grafikákon. Ekkor még a város fennállásának ezer évét megünneplő átrendezés, szanálás, új építés korszaka előtt van, amikor főleg a Királyi városrészben még megtalálhatók az eredeti, 19. századi illetve még régebbi épületek, melyeket az oktalan központi utasításrendszer végül elsöpört. Szentessy László szemlélődésből táplálkozó művészete ezen a ponton tehát nemcsak csodás vizuális élményt adó kompozíciók sora, hanem a hangulatos esztergomi környezet dokumentarista lenyomata is. Ezért így az utókor külön hálás az alkotónak, hogy egy vélt, valós aranykorszakról tudósít bámulatos művein keresztül.

Február 16-án, délután 17.00 órától a tárlat zárásaként sok szeretettel várnak minden érdeklődőt a Tár-Lak Szalonba egy kötetlen beszélgetésre az alkotóval a képei által megidézett egykori Esztergomról, épületekről, emberekről és sorsokról.

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Változik a helyijáratok és a 880-as busz menetrendje is szerdán

Tour de Hongrie miatt változik a 880-as busz és egyes helyijáratok menetrendje is

Zöldségrazziát tart a NAV

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. június 3. és…

Élőben dalol a Kistehén frontembere Esztergomban egy jótékonysági vacsorán

Példamutató módon megszerveztek egy jótékonysági estet a Kaleidoszkópba, ahol nem csak…

Összefogás a tisztább Dunáért!

Június 7-én, 12 órától környezetvédelmi akció lesz Esztergomban a Dunánál.

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu