iGOM Logo

Az esztergomi 51-es körzet

2019-04-13 09:18 Forrás: Bejó Gábor

A Los Alamosi atomkísérletek és az 51-es körzet összes titkát együttesen nem őrzik annyira, mint ahogy városunk felkent jegyzője vigyáz arra, hogy ki ne derüljön: ki szarja tele a város honlapját egetverő baromságokokkal és ki az a nagyszerű személy, aki a Meggyes-korszakot idéző stílusú névtelen írásokban kóstolgatja ott a városról véleményt megfogalmazó polgárokat. 

A jelek szerint októberig nem szabadul meg Esztergom városa dr. Endre Szabolcs jegyzőtől, az őt kiválasztó Romanek Etelka távozó polgármester semmit nem csinál, másnak pedig eszköze sincs megfékezni.

Jelenleg már ott tartunk, hogy a tájékoztatást kérő képviselőknek még annyi információt sem ad meg a jegyző, amennyit egy közérdekű adatkikérés alkalmával már kiadott. 

Kinek jó ez? A városnak semmiképp.

Az április 11-én megtartott testületi ülésen dr Szerencsés Gergely képviselő így kezdte ügyrendi hozzászólását:

"Nehéz szavakat találni, Írtam a jegyző úrnak egy levelet a minap, és ha komolyan venném a tartalmát (a jegyzői válasznak - szerk.) - feltételes módot használok! fontos! feltételes módot - akkor azt kellene mondanom, hogy jegyző úr egy hazug, rosszindulatú ember! De én nem komolyan veszem a dolgot, csak viccesen, úgyhogy nem mondok ilyet  nyilvánvalóan." 

Miért mond ilyet egy képviselő a jegyzőre?

Mint kiderült, Szerencsés azt szerette volna megtudni a jegyzőtől - élve a a 2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól 32. § (2) bekezdésben biztosított jogaival - hogy: 

  • kik végzik a www.esztergom.hu weboldalra felkerülő hírek/tartalmak előállítását?
  • az előzőekben megjelölt személyek számára ki ad utasítást arra, hogy milyen témakörökben kerüljön fel tartalom a város honlapjára?
  • ki ellenőrzi és hagyja jóvá a weblapra felkerülő tartalmak helyességét a megjelenés előtt? 

Nem túl bonyolultan megválaszolható kérdések ezek. Hiszen alig néhány hónapja, ez év januárjában már a weboldal kezelésével megbízott személyekről magam is kérdeztem a városházát, közérdekű adatigénylés formájában. 

Valamiért megnevezni már akkor sem akarták a személyeket, azonban a válaszból kiderült: Esztergom város honlapját két fő köztisztviselő kezeli, 1 fő asszisztensi és 1 fő polgármesteri titkári beosztásban. 

Nos, Szerencsés képviselőnek - úgymond - nem volt ilyen szerencséje. 

Ő már csak a következő választ kapta:

A hivatkozott weboldalra felkerülő hírek/tartalmak előállítását végző érintett személy meghatározása nem lehetséges, tekintettel arra, hogy a felkerülő hírek/tartalmak vegyes jellegűek, amennyiben speciális szakértelmet igényelnek, úgy az illetékes szakosztály/szakember is bevonásra kerül. Biztosíthatom arról, hogy a felkerülő hírek, közlemények a valóságot tartalmazzák, mert Hivatalom a tényekből dolgozik. 


Felmerülhet néhány kérdés: 

  • az 1 fő asszisztensi és 1 fő polgármesteri titkári beosztásban dolgozó emberke vajon a képviselőnek adott válaszból miért maradt ki? 
  • ha nem meghatározható kik vesznek részt a tartalom előállításban, akkor a speciális tartalmat igénylő embereket hova "vonják be"?
  • vajon kik azok a szakemberek, akik a Meggyes-korszakot megidéző szellemben a városházával kritikus személyekről írnak név nélküli "tényeket"? 

No meg vajon mi történne, ha úgy, mint mondjuk Budakalász esetében: már magán a városi honlapon megneveznék a tartalomért felelős személyeket?

Mekkora titkok derülhetnének ki? Vagy mégis igaz az a pletyka, hogy olyankora bízták a városi kommunikációt, akik nem is olyan régen még arról ábrándoztak, hogy "egy hét alatt ezer TEK-es vissza tudná venni Kárpátalját" vagy netalántán  még rosszabb a helyzet? 

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum