iGOM Logo
Zarándokútra indult polgármesterünk

Az idei zarándokútra Révész Máriusszal és Schmittné Makray Katalinnal együtt indult útnak…

Bocs Misi!

Egy egész ország előtt mocskolták be a nevét, tíz év után most óriásplakátokon kér…

Nagypénteki sonkaszegés

Ilosvai Gábor írása a Nagypéntekre, Jézus kereszthalálának napjára tervezett fesztivállal…

Nyári egyetemi ösztöndíj Bambergben

Esztergom bajorországi testvérvárosa, Bamberg önkormányzata az előző évekhez hasonlóan az…

Lakástakarékpénztári megtakarítással rendelkezőknek

2019-04-08 15:44

Bár a hosszú éveken keresztül elérhető lakástakarékpénztári megtakarítási terméket megszüntették, köszönhetően annak, hogy a maximális megtakarítási időszak 10 év még sokáig velünk lesz ez a megtakarítási forma.

Sokan kötöttek lakástakarékpénztári megtakarítási szerződést még az utolsó napon is

Amint kiderült, hogy megszűnik, aki tehette, még kötött ilyen szerződést. A befizetés után járó 30%-os, maximum 6.000.- Ft-os állami kiegészítés igazán kecsegtető volt mindenki számára. Aki előrelátó volt, jóval korábban kötött minden családtagra ilyen szerződést. Amennyiben a lehetőségei engedték, a maximális megtakarítási összeggel tett félre.

Nézzük meg, mit is jelent ez a megtakarítási forma, ha egy kicsit számolunk

Egy szerződés esetében az állami támogatás maximuma 6.000.- Ft, ezt havi 20.000.- Ft megtakarítási összeg esetében érhetjük el. Ebben az esetben évente 240.000.- forint megtakarításra kapunk 72.000.- Ft állami jóváírást. Így összesen egy év után lesz 312.000.- Ft a számlánkon. Ha 10 évig fizetjük, összesen 3.120.000.- Ft lesz a végén összegyűlt összeg. Tegyük fel, hogy egy családban, ahol három gyermek van, mindenkire kötöttek ilyen szerződést. Ebben az esetben 15.600.000.- Ft-os összeggel fog rendelkezni a család 10 év után. Úgy, hogy összesen 12.000.000.- Ft-ot tett félre, 3.600.000.- Ft pedig az állami támogatás összege. Kijelenthetjük, hogy ez egy akkora plusz, amit kockázatmentes pénzügyi befektetéssel nehezen lehetett volna megvalósítani.

Az ingatlanárak növekedése übereli az állami támogatást

Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi ingatlanpiaci környezetben, ilyen mértékű áremelkedés mellett, ez aprópénznek tűnhet. De akár egy most felvett hitelt is sokkal olcsóbbá tehetünk általa, persze, ha már rendelkezünk LTP szerződéssel.

Első körben fontos tudni, hogy az LTP megtakarításból előtörlesztett hitelösszeg esetében a bankok nem számíthatnak fel előtörlesztési díjat. Ez tehát ingyenessé teszi ezt a lépést. Így csak azt kell megnézni, mégis, milyen módon teheti akár ingyenessé is a lakáshitelt az LTP megtakarítás.

Egyszerűen lehet számolni, abban az esetben, ha a hitel havi kamatai átlagosan alacsonyabbak, mint a maximális állami támogatás összege a teljes futamidő alatt, a hitelre nem fogunk többet visszafizetni, mint amennyit felvettünk.

Amennyiben egy korábbi időpontban kötöttük az LTP szerződéseket, akkor egy későbbi hitelfelvételt akár a futamidő elején is előtörleszthetünk, amivel olyan mértékben csökkentjük a tőkét, hogy végül a hitel teljes díja alacsonyabb lesz, mint az LTP szerződéseken realizált állami támogatás összege.

Aki tehát rendelkezik még LTP megtakarítással, nyilvánvaló, hogy a hitel előtörlesztésére tudja a legjobban felhasználni ezt a megtakarítást. Fontos megjegyezni viszont, hogy LTP megtakarítást csak lakáshitel előtörlesztésre lehet felhasználni. Aki tehát valamelyik pénzügyi összehasonlító oldalon kersztül, mint például az instacash.hu, személyi kölcsönt vett fel, és hamarabb megszabadulna tőle, LTP-ből ez nem lesz számára lehetséges.

 

(x)

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Takarítsuk ki Búbánatvölgyet!

Április 14-én, vasárnap a Vasas Horgász Egyesület környezetvédelmi napot tart, a cél…

Handó Tünde is megtekintette a déli kanonoksort

Országgyűlési képviselőnk, Völner Pál államtitkár, Handó Tündével, az Országos…

Áprilistól kutatódélutánok Sátorkőpusztán

Áprilistól a heti egy hétköznapra szervezett KUTATÓDÉLUTÁN című program tart a BEBTE.

Fényes éremkollekció az innsbrucki Világkupa állomásról

Összesen 4 arany- és 3 bronzérmet hozhattak haza Tirolból az esztergomi kick-boxosok.

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu