iGOM Logo
Az Esztergomi Sakkiskola várja az új tanítványait

Augusztus 25-én vasárnap 9 órától várják azokat a gyerekeket a Szentgyörgymezői…

Bajor Városa könyvbemutató

2019. augusztus 30-án, péntek délután 17 órától a Vármúzeum Nagytermében mutatja be…

A nagy esztergomi konzultációlopás

Kinek szabad konzultálnia a választópolgárral? Kisajátítható-e egy kommunikációs forma?…

Egy hétig mérnek éjt nappallá téve

A rendőrség Magyarország egész területén 2019. augusztus 12. és 18. között a…

ÁSZ: Esztergomban továbbra sem biztosított a közpénzekkel való felelős gazdálkodás

2019-02-19 12:42 Forrás: www.aszhirportal.hu

Az Állami Számvevőszék befejezte Esztergom Város Önkormányzata utóellenőrzését, amely a korábbi ellenőrzés javaslatainak hasznosítására készített intézkedési terv végrehajtását értékelte. Az Állami Számvevőszék Esztergom Város Önkormányzata adósságrendezési eljárásának utóellenőrzése során megállapította, hogy a működés szabályozottsága javult, azonban a belső kontroll szerinti elszámoltathatóság kockázatai nem csökkentek, továbbra sem biztosított a közpénzekkel való felelős gazdálkodás.

Az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít ellenőrzési megállapításai fokozottabb hasznosulására. A rendszeres utóellenőrzések visszacsatolást adnak mind a döntéshozók, mind az ellenőrzött szervezetek számára, ezáltal hozzájárulnak a szükséges intézkedések tényleges végrehajtásához és a közpénzügyek rendezettségének javulásához.

Esztergom város Komárom-Esztergom megyében található, a település állandó lakosainak száma 2017. január 1-jén 27 979 fő volt.

Esztergom Város Önkormányzata adósságrendezési eljárásának ellenőrzését az ÁSZ 2009. január 1. és a 2015. június 30. közötti időszakra vonatkozóan végezte el. Az ennek eredményeként nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésben megfogalmazott javaslatokra az önkormányzat 12 feladatot határozott meg intézkedési tervében. Az utóellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a számvevőszéki jelentés alapján készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat az ellenőrzött szervezet végrehajtotta-e.

Esztergom Város Önkormányzata az intézkedési tervében meghatározott 12 feladatból négyet határidőben, egyet határidőn túl, ötöt részben hajtott végre, kettőt nem hajtott végre.

Az intézkedési tervben vállalt, a működés szabályozottságát érintő feladatokat végrehajtották, a szabályozási hiányosságokat megszüntették.

A belső kontroll szerinti elszámoltathatóság kockázatai nem csökkentek, mert nem igazolták a kontrolltevékenységek megfelelő működtetését. Nem gondoskodtak a gazdálkodási jogköröket gyakorló személyek és aláírás mintáik nyilvántartásának vezetéséről, a gazdasági események dokumentumokkal történő alátámasztásáról, a számviteli szabályok szerinti könyvvezetés teljesítése, a megbízható éves költségvetési beszámoló elkészítése érdekében. Nem tettek lépéseket az átlátható szervezetekre vonatkozó előírásoknak való megfelelés érdekében. Nem intézkedtek valamennyi lejárt esedékességű tartozás rendezéséről, a gazdasági társaságok által ellátott feladatok hatékonyságának vizsgálatáról. A végre nem hajtott intézkedések következtében továbbra sem biztosított a közpénzekkel való felelős gazdálkodás.

Az intézkedési tervben meghatározott feladatok végrehajtásáról a jogszabály szerinti nyilvántartást vezették.

Az ÁSZ figyelemfelhívó levéllel fordult a polgármesterhez és a jegyzőhöz, hogy intézkedjenek a jogszabálysértő gyakorlatok, a közpénzekkel történő felelős, elszámoltatható és átlátható gazdálkodásban rejlő kockázatok megszüntetése érdekében.

 

Varga Edit
felügyeleti vezető

Beck Éva
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Testvérvárosunkban, Bambergben lesz kiállítva Hófehérke sírköve

Az igazi Hófehérke, Maria Sophia von Erthal bárónő sírkövét a bambergi múzeum fogja…

Hamarosan újra Szenttamási Napok!

Szenttamás Barátai Egyesület szeretettel vár minden kedves érdeklődőt szeptember 20-21-én,…

Egy hétig mérnek éjt nappallá téve

A rendőrség Magyarország egész területén 2019. augusztus 12. és 18. között a…

Szent István Napi Zenei Fesztivál

Az elkövetkezendő napok műsora

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu