iGOM Logo
Szúnyogok, jaj nektek!

Esztergom területén földi úton történő szúnyoggyérítés lesz az országos központi…

Ismét diadalmaskodott Maráz Zsuzsi

Zsuzsi most a 80 kilométeres Korinthosz ultratávú futóversenyen ért elsőként a nők közül…

Elindult Hernádi Ádám honlapja

Elindult Hernádi Ádám, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjének www.hernadiadam.hu címen…

Kiszámolták honnan jön a városunkat is beterítő bűz

A Meteorológiai Szolgálat kiszámolta: az Érd – Felcsút – Tatabánya – Esztergom…

Nem tudom mit akar ezzel a hírrel a Városháza, de kiteszem

2019-01-25 20:18

-Te, Tomi! Kéne valamit írni, ami egyrészt megnyugtatja a lakosságot, hogy tizenkilencben nagyobbat fog Esztergom ugrani mint az egyszeri Pannon Puma, másrészt meg valahogy el kéne magyarázni, hogy attól hogy hitelt kéne felvenni, mi nem is akarunk annyira mégsem. Érthető?
- Nem. De megírom. — hát valahogy így hangozhatott az az utasítás, amelyből megszületett ez a remekmű Esztergom város honlapján. 

Hát akkor fussunk is neki!

8,1 milliárdos önerős fejlesztés után fókuszban a nagyberuházások

Ezt hirdeti a cím. Amiből kimaradt, hogy az a 8,1 milliárd forint 4 év alatt lett beruházva.


A pályázaton nyert állami forrásokhoz 400 millió Ft városi önerőt kell biztosítani az állandó költségvetési bevételek felett Esztergom fejlődése érdekében! Sajtóhíresztelésekkel ellentétben 2019-ben sem áll le a fejlesztések sora, hanem a pályázaton nyert milliárdos forrásokból valósulnak meg a megtervezett és előkészített beruházások.

Azok a "sajtóhíresztelések" a testületi előterjesztésekből voltak kiolvashatóak.  Például a költségvetés decemberi anyagában még ilyen mondatok szerepelnek: "Minimális mértékben biztosítja néhány önként vállalt feladat ellátását, nem biztosít támogatásokat, saját erős beruházásokat és felújításokat." 

„2018. márciusban döntött úgy az önkormányzat Képviselő-testülete, hogy minden hónapban tájékoztatást kérnek a pénzügyi helyzetről.”– emlékeztetett Romanek Etelka polgármester a január 24-i ülésen. A Pénzügyi Osztály minden tanácskozáson (értekezleten, bizottsági és testületi ülésen) bemutatta a város likviditási állapotát az elmúlt 10 hónapban.

És ebből mi derül ki a városlakók számára? 

Sasvári Viktor, a Pénzügyi Ellerőrzési és Tulajdonosi Bizottság elnöke arról beszélt: „Biztos, hogy átgondoltabban kell gazdálkodni, mint az elmúlt években. (…) Van egy kis átmeneti zavar, ami feszes gazdálkodással áthidalható (…) Kicsit át kell gondolni a beruházásokat, a nagyberuházások pedig látóhatáron belül vannak.”

Lám lám! Gondolom ez a szakasz azt hivatott szolgálni, hogy PETB elnöke is "elismeri" a bajt.

Az önkormányzat 2015-2018 között saját erőből 8,1 milliárd forint értékű beruházást és felújítást végzett el Esztergom Város intézményrendszerében és infrastruktúrájában.

Azaz évi 2 milliárd forintot. Valaki felsorolná az érintett évek költségvetésének összegeit is? Tizenöt milliárd környékére tessenek gondolni. Évente. 

Romanek Etelka, polgármester a Képviselő-testületi ülésen tételesen sorolta fel a korábbi években fejlesztésekre költött saját források összegét (2015-ben: 1,0 milliárd; 2016-ban: 1,7 milliárd; 2017-ben: 2,1 milliárd; 2018-ban: 3,3 milliárd Ft.) Háromszor annyi beruházás történt 2018-ban tehát, mint 2015-ben, ami miatt a jövő évi gazdálkodás feszített lesz.

A jövő év idén van!  
UPDATE: időközben az utolsó mondat módosult, most épp így hangzik: "Háromszor annyi beruházás történt 2018-ban tehát, mint 2015-ben, ami miatt az idei gazdálkodás is feszített lesz. Sőt a 2020-as is..."

„A városvezetés részéről senki sem akar kölcsönt felvenni.” – jelentette ki Bánhidy László. Az alpolgármester arról beszélt, hogy: „Úgy tűnik, hogy nehogy valami váratlan szituáció alakuljon ki, ezért esetleges biztonsági lehetőség lenne a kölcsönkeret, amivel lehet, hogy nem élünk. A legrosszabb variáció az, hogy ha valami folytán mégis úgy alakul a helyzet, akkor szükség lehet rá. A városnak rengeteg elmaradása volt, van!” A testületi ülésen a városvezető azt is felsorolta, hogy mire (pl. új könyvtár és művelődési központ) lenne égetően szükség a városban, hangsúlyozva azt is: hogy továbbra is nyomás van a körzeti képviselőkre a fejlesztések folytatására.

„A városvezetés részéről senki sem akar kölcsönt felvenni.” – jelentette ki Bánhidy László. — ezt jegyezzük fel, később visszatérünk rá. 

Az elmúlt 4 évben ugyanis évtizedes problémákat küzdött le a Képviselő-testület, de a roham léptékű rendrakás és feszített tempójú fejlesztések miatt a pénzügyekre fokozottabb hangsúly esik 2019-ben.

"a roham léptékű rendrakás és feszített tempójú fejlesztések miatt" — ezt megkönnyeztem! 

2014-ben megörökölték a kifizetni valókat és hozzávetőlegesen több milliárd forint - bírósági végzéssel megítélt - kamatos adósságot teljesített eddig a város.

"hozzávetőlegesen több milliárd forint - bírósági végzéssel megítélt - kamatos adósságot teljesített eddig a város" — hozzávetőlegesen, ezt egész pontosan behatárolta a szerző. Informatív. Mennyi lehet az a "hozzávetőlegesen több milliárd"? 2 milliárd, bár az csak pár milliárd... esetleg 4 vagy 8, netán 10? Nem ma fog kiderülni.  

A súlyos örökség kifizetése után pedig gyors ütemű infrastrukturális építkezés indult meg a lakosságtól érkező, képviselők által a költségvetésekbe beszavazott városrészekben. A fontossági sorrendet pedig a megválasztott Képviselő-testület állította fel minden egyes költségvetési rendelet megszavazásával.

"gyors ütemű infrastrukturális építkezés indult meg" — ugye nem kezdjük megint a járdák és utak épültek egy VÁROSBAN című bullshitet hangoztatni?

A 2019. évi költségvetésről szóló rendelettervezet tárgyalásakor fókuszba került a felhalmozott szerződések teljesítése, az áthúzódó beruházások (pl. Simor J. utca, Csenkei út) befejezésére és a megnyert pályázati projektekhez (pl. Zöld Séta, Városi Piac) az önerő biztosítása.

Az nem került fókuszba, hogy miféle töketlenkedések vezettek oda, hogy ezek a beruházások "áthúzódtak"? 

A Képviselő-testület februárban tárgyalja tovább az idei évi költségvetés tervezetét. A Könyvvizsgálói jelentésben olvasható, hogy: „A 2019. január 24-ei Képviselő-testületi ülésre (…) jelzésre került, hogy egyre nyilvánvalóbb az éven belüli folyószámla-hitelkeret igénybevételének a valószínűsége. A felhalmozásra (beruházás, felújítás stb.) tervezett kiadások nagy része pályázati pénzből valósul meg, de mellette saját erőforrásra is szükség lesz. A 2019. évi költségvetésben terveztek önerőt, de az előzetes számítások alapján további 400 millió forint önerő kifizetése várható még, melynek forrását legkésőbb év közben mindenképpen biztosítani szükséges.”

"egyre nyilvánvalóbb az éven belüli folyószámla-hitelkeret igénybevételének a valószínűsége" — ezt akkor vessük össze Bánhidy előbb idézett szavaival: „A városvezetés részéről senki sem akar kölcsönt felvenni.” 

A város túlköltekezett tavaly, mint ahogy a saját adó- és értékesítési bevételei befolytak az önkormányzat kasszájába. A fennálló likviditási lyuk csak részben volt kezelhető pl. a számlakifizetések átütemezésével. 

A hír pénteken 15 óra 39 perckor jelent meg a város oldalán. Bizonyára a munkaidő végének gyors közeledése okozta azt, hogy ezen módon zárul ez a rendkívül tanulságos történet. Sajnos a várt katarzis elmaradt, mi pedig itt állunk tanácstalanul mint egy kisközség. Mi a francot akartak ezzel az írással és miért? 

Az eredeti írás ITT érhető el - és amint az észrevehető: folyamatosan módosul :) 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Nagyboldogasszony ünnepe van ma

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis…

Marad az ingyenes diákbérlet szeptembertől is

A búbánatvölgyi, szamárhegyi és pilisszentléleki lakhellyel rendelkező, esztergomi nappali…

Antikváriumból kulturális központ

Beszédes Sándor fényképész munkásságáról önálló kötet kiadását tervezi az Esztergom…

Ismét diadalmaskodott Maráz Zsuzsi

Zsuzsi most a 80 kilométeres Korinthosz ultratávú futóversenyen ért elsőként a nők közül…

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu