iGOM Logo
Újra Kockanapok Esztergomban

LEGO építmények kiállítása és játszóház Esztergomban az Balassa Bálint Gazdasági…

Esztergomban fogták el a zuglói gyilkosság elkövetőjét

Egy 26 éves fiatalembert gyanúsítanak azzal, hogy megölt egy 60 éves férfit Zuglóban.

Ettől függ, hogy mekkora árvíz várható tavasszal!

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatást adott ki arról, hogy mitől függ egy…

Kétszer annyiba kerülne az esztergomi gát, mint amennyit szántak rá

Egy szolnoki cég adta a legjobb ajánlatot az Esztergom árvízvédelmének fejlesztése I. ütem…

A lebegő világ képe – Az ukijo-e hatás

2019-01-15 15:11 Forrás: ukiyo-e.hu

A Duna Múzeum – Európai Közép Galéria a japán–magyar diplomáciai kapcsolatok fennállásának 150. évfordulója alkalmából nyílt pályázatot hirdet képzőművészek számára, amelynek témája:

Pályázati felhívás

A lebegő világ képe - Az ukijo-e hatás

Az ukijo-e XVII. és XIX. század között felvirágzó japán művészeti stílus, a kifejezés jelentése: „a lebegő világ képe”. Mesterei fametszeteket és festményeket készítettek különböző témákban, megörökítve a női szépséget, a kabukiszínészeket és a szumóbirkózókat, történelmi eseményeket, regéket, tájakat és más helyszíneket, az állat- és növényvilágot, erotikát. A világ mulandóságát akarták megragadni abban a formában, amely csupán egyetlen pillanatra mutatja meg magát. A fametszeteket nem gépi, hanem kézi technikával nyomtatták, így csodálatos színekben, utánozhatatlan színátmenetekben pompáztak az alkotások. Az ukijo-e stílus az európai művészetekre is hatást gyakorolt. A XIX. századtól a „japonizmus” kiemelkedő irányzattá vált, ahogy ez az impresszionista Edgar Degas, Édouard Manet és Claude Monet, a posztimpresszionisták, mint Vincent van Gogh, valamint a szecesszió művészei, így Henri de Toulouse-Lautrec alkotásaiban is megfigyelhető. Az ukijo-e „lebegő világa” tökéletesen harmonizál az impresszionizmus filozófiájával. 

Olyan kortárs műalkotásokat várunk, amelyek szellemiségükben tükrözik a japán ukijo-e stílust. A pályázatokat festészet(olaj, tempera, gouache és akril technikákkal készített alkotások), valamint egy összevont, a grafikák (sokszorosított és egyedi grafika – akvarell, pasztell, szabadkézi rajz és fotóalapú képzőművészeti technikák; digitális grafika, videó), installáció, kisplasztika és bármilyen képzőművészeti alkotás számára fenntartott kategóriában várjuk. Az alkotások mérete maximum 150×150 cm lehet. Egy sorozat egy alkotásnak minősül, és legfeljebb 3 műből állhat. (A zsűri fenntartja a sorozatok megbontásának jogát.)

A pályázat célja: a japán kultúra népszerűsítése, a japán–magyar kapcsolatok ápolása. A pályázaton minden 18. életévét betöltött alkotó indulhat, aki a megadott témában, a feltételeknek megfelelően készíti el pályaművét. Pályázni 2018. december 14-től lehet a www.ukiyo-e.hu oldalon található online jelentkezési lap kitöltésével. A pályázatokat először digitális formában várjuk az ukiyoe2019@gmail.com e-mail-címre 2019. május 1-jéig. A beérkezett művekből a zsűri kiválasztja a kiállításon megjelenő alkotásokat, a galéria pedig 2019. május 11-ig értesíti az érintett pályázókat. A pályaművekből katalógus készül, és a Duna Múzeum az alkotásokból időszaki kiállítást rendez.

A pályázat leadási határideje: 2019. május 1.

Fő támogató a Magyar Suzuki Zrt.

Díjazás:

  1. díj 1 000 000 Ft
  2. díj 600 000 Ft
  3. díj 400 000 Ft

 

Nevezési díj: az első kép esetében pályázónként 3000 Ft. A további képek nevezése egyenként 1500 Ft. A nevezési díjat az online jelentkezési lap kitöltésével egyidejűleg várjuk a következő számlaszámra: Duna Múzeum Baráti Egyesület, 10403648-50526683-71891003 (K&H Bank). A nevezési díjat nem áll módunkban visszatéríteni abban az esetben sem, ha a zsűri a pályázó egyetlen munkáját sem válogatja be. Kérjük, számlaigényét jelezze a regisztrációs lapon a számlázási név és cím, valamint az adószám pontos megadásával. A számlát a tárgyhónap végén postázzuk.

A zsűri tagjai:

Bencsik Barnabás művészettörténész, kurátor, az ACAX – Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda vezetője

Brassai Gabriella festőművész, Duna Múzeum – Európai Közép Galéria

Dénes Mirjam művészettörténész, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum japán gyűjteményének kurátora

 

További információ: Etter Viktória kommunikációs referens – Duna Múzeum

Telefon: +36 20 9144 644

E-mail: etter.viktoria@dunamuzeum.hu

Cím: Duna Múzeum – Európai Közép Galéria, 2500 Esztergom, Kölcsey u. 2.

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Minden, kivéve a lényeg

Tegnap óta gondolkodok azon, hogy van-e értelme leközölni azt a beszámolót, amely a…

Már közel 800-an írták alá a petíciót a magyar nyelvű rádióadókért a Dunakanyarban!

Nálad sem jön be normálisan egyetlen élvezhető magyar nyelvű rádióadó sem? Írd alá a…

Ismét titokban döntenek

Mégpedig a a Dunakanyar kiemelt turisztikai fejlesztési térség meghatározásáról, valamint a …

Felújítják a Rozália kápolna melletti Szent Flórián szobort

Megújul a Dobogókői út 1. szám alatti ingatlan határán álló Szent Flórián szobor.

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu