iGOM Logo
Végre telepítik az elektromos töltőállomásokat

A MOL-csoport tájékoztatása szerint várhatóan 2019. május 15-én kerül sor Esztergomban az…

Lakossági fórum az esztergomi várban

Május 17-én, 18 órától tart lakossági fórumot az Esztergomi Vármúzeum Lovagtermében…

Miért kell még mindig sárban közlekedni a Csenkei úton?

Jogos a Csenkei út környékén lakók felháborodása, az elhúzódó beruházás miatt. A…

A pápánál járt polgármesterünk

Magyar zarándokcsoport találkozott a pápával a Vatikánban. Mindszenty József bíboros…

46 millió forintból buliztál ingyen 2018-ban!

2019-01-11 21:36 Forrás: www.esztergom.hu

Semmi sincs ingyen. Még az ingyenesen látogatható fesztiválok sem. A város lakóinak egy része imádja, egy része gyűlöli őket. Ami biztos: a fesztiválok lebonyolítását végző cégek 2018-ban több mint 46 millió forintnyi összeget kaptak támogatásként a nép szórakoztatása céljából. Legalábbis a város Üvegzseb oldalán található adatokból ez derült ki.

A nettó 5 millió Ft-ot elérő illetve azt meghaladó értékű szerződések közzétételét az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 1. melléklet írja elő. Esztergom városa a www.esztergom.hu/assets/uploads/files/Kozerdeku_adatok/Uvegzseb... webcímen tesz ennek eleget egy Excel táblázat formájában. A módszer ósdi, de legalább rendezhető, elemezhető formában biztosít adatokat azoknak, akiket érdekel, hogy mire költi a város pénzét a Romanek Etelka polgármester vezette Önkormányzat. Az adatok 2014-ig visszamenőleg rendelkezésre állnak. 

A címben említett 46,1 millió forint támogatás a következőek szerint oszlott szét a 2018-as rendezvények között: 

 • 2018-as Nemzetiségi és Esélyegyenlőségi Fesztivál, Családi Nap lebonyolítása 8 millió
 • Főtéri Szüreti Fesztivál, Adventi vásár és Szilveszteri programok 14 millió
 • Fesztiválsziget 6 millió
 • Comedium Corso Utcaszínház és Kortárs Művészeti Fesztivál; Ízek, Korok, Hangulatok Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál; az Esztergom Étele 2018. főzőverseny; és a Borhíd Fesztivál és Borünnep programsorozat megszervezése 12.5 millió
 • Városi Egészségnap 5.6 millió

Ezen felül a Vármúzeum programjai és kiállításai 8 millió, a Bazilika előtti produkciók és a Várszínház évadja pedig 40 millióba került a városnak. 

Összességében ez 94,1 millió forintot tett ki 2018-ban.  Ez azonban csak egy kicsi szelete annak a több, mint 130 darab, nettó 5 millió forint feletti tételekből álló bruttó 5,96 milliárd forintos tortának, amire Esztergom városa 2018-ban költött. 

Ebből a listából szemezgettünk, a teljesség igénye nélkül.

 • Az év egyértelmű nyertese a Strabag volt, aki több mint 1,3 milliárd forintot kapott az Esztergom területén található közutak és járdák építésére és felújítására.
 • Az inhouse cégünk, a Zöld-Út Esztergom Kft. közszolgáltatási szerződés címszó alatt 364,7 millió forintra tehetett szert. De ők adják ki az Esztergom Újságot is, ez 2018-ban 38,6 millióba került. A nemrégiben kiadott Esztergom könyv elkészítésére pedig 14.000.000 forintot kaptak, ami a könyv 4000 forintos árát figyelembe véve a 3501. példány után máris nyereséges vállalkozás lesz.
 • Az épülő-szépülő Simor János utcai díszburkolat 308 millió forintba kerül. Ugyanitt a közműhálózat és a közvilágítás kiépítése 138,8 millió. 
 • A KNYKK a helyi buszjáratokra 101,6 millió forintot kapott. 
 • Akadt egy kiemelkedő ügyvédi megbízási díj is, ami több mint 35 milliót ért. 
 • A végelszámolás alatt álló EHÍR Kft-nek "tartozás megfizetése" címszó alatt 12 millió 72 ezer 500 forintot utalt át a város. 
 • A romániai ESZTERGOM S.R.L. nevű cégünknek a Vargyason található Daniel kastély használata miatt 12 millió forintot fizettünk. 
 • Egy cégnek 9.170.734 forintot fizettünk a Móricz játszótér gumiburkolattal való ellátására és ugyanez a cég forintra ugyanennyiért végezte el a "játszóterek kavicságy cseréje" megnevezésű megbízását. 
 • A városban új padokat 8.7 millióért, egynyári virágpalántákat pedig 8.17 millió forintért szereztek be. 
 • A balatonszepezdi tábor felújítási terve 6,7 millió forintba került. 

A lista legvégére kereken 5-5 millió forintos összeggel épp csak felfért az Életút Egyesület, akik fogyatékosok nappali ellátására és a Magyarországi Baptista Egyház, akik pedig ingatlanvásárlási támogatásként kapták az említett összeget. 

Aki a további részletekre is kíváncsi az keresse fel a város Üvegzseb oldalát a www.esztergom.hu/index.php/main/page/cikk/uvegzseb-4337 webcímen, ahol még a nettó 1 millió alatti és feletti összegek sorsáról is tudomást szerezhet. 

 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

A Petőfisek lerajzolták az egész világot

A Föld napja alkalmából nagy munkába fogtak az Esztergomi Petőfi Sándor Általános Iskola…

Végre telepítik az elektromos töltőállomásokat

A MOL-csoport tájékoztatása szerint várhatóan 2019. május 15-én kerül sor Esztergomban az…

Bringázz a munkába! 2019

10. alkalommal indítja el a Bringázz a munkába! kampányt az Innovációs és Technológiai…

Lakossági fórum az esztergomi várban

Május 17-én, 18 órától tart lakossági fórumot az Esztergomi Vármúzeum Lovagtermében…

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu