iGOM Logo

Minden, amit az új sportcsarnokról tudni kell!

2019-01-07 14:29 Forrás: IGOM

Eddig már több mint egy milliárd forintnyi TAO támogatásra van szerződés az új multifunkciós sportcsarnok felépítésére, amelyet 4,2 milliárd forintból valósíthat meg a fejlesztésre pályázó Esztergomi Vitézek Rögbi, Atlétikai és Futball Club.

 

Mennyiben érinti a beruházást a TAO támogatások szűkítése?

A napokban szárnyra kapott hír, mely szerint nem haladhatja meg az 50 milliárd forintot a 2019/2020-as támogatási időszakban a látvány-csapatsportok TAO támogatására költött pénzösszeg, nemhogy gyengítené az esztergomi project esélyeit, hanem épphogy erősíti azt. 

Az esztergomi beruházás ugyanis még 2018-ban kapta meg ezt a felhasználási keretet.

A kormány TAO-t szűkítő döntése kedvez a feltöltésnek, hiszen a potenciális támogatók 2019 és 2020 években így kevesebb helyre tudják majd utalni az erre szánt összegeket. Esztergom egyértelmű nyertese lehet a változásoknak.

Esztergom és a kézilabda

Városunkban megvannak a minőségi kézilabda hagyományai, amit újra lehet építeni.

A Vitézek még korábban, 2017-ben együttműködési megállapodást kötött a Dobó Gimnáziummal és a József Attila Általános iskolával, akik szintén a Kézilabda Szövetségen keresztül jutottak közvetlen sportcsarnok felújítási támogatáshoz, a város önrész vállalása mellett.

A sikeres pályázat érdekében az egyesület készített egy sportág fejlesztési programot, amiben az utánpótlás nevelés mellett vállalni kellett a minőségi felnőtt csapat versenyeztetését, minimálisan az NB 1B szint elérését.

A jelenlegi NŐI felnőtt csapat a legerősebb NB2-es bajnokságban 3 helyen van (NB-2 Északi-csoport), így ennek a feltételnek a teljesítése is reálisan elérhető.

Finanszírozás

A teljes 4,2 milliárd forintos beruházási összegből a TAO támogatás 3,2 milliárd forintot tesz ki, a fennmaradó mintegy egy milliárdnyi önrész pedig a következő módon lesz előteremtve: 

1/3 részt az Esztergomi Vitézek RAFC biztosítja a kiegészítő sporttámogatásokból, 

2/3 részt pedig Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testület döntésének értelmében a Strigonium Zrt. önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságán keresztül biztosítja a város az egyesület számára. Jelenleg folyamatban van az önrész biztosítás gazdasági és jogi részleteinek a kidolgozása.

A Sportcsarnok beruházás kezdésének várható ideje 2019 év második fele, az első félévben kell elkészíteni a kiviteli terveket és lefolytatni a kapcsolódó beszerzési eljárásokat. 

A teljes beruházást egy öt tagú Intéző Bizottság irányítja, erről az esztergomi képviselő-testület döntött, hogy a város érdekei maximálisan képviselve legyenek. Az intézőbizottságba delegált tagok a következők: Esztergomi Vitézek RAFC sportegyesület elnöke, a Strigonium Zrt. részéről két fő, egy fő önkormányzati képviselő és egy fő köztisztviselő.

A multifunkciós sportcsarnok

A minden igényt kielégítő csarnok ezer főt lesz képes befogadni, külön VIP szektorok is kialakításra kerülnek benne. A küzdőtér több NB-1-es kategóriájú labdasport kiszolgálására, az edző és bemelegítő terem pedig küzdősportok lebonyolítására is alkalmas lesz.

Az épület előcsarnoka vendéglátóhelyet is magába foglal, közösségi térként akár önálló rendezvények megtartására is alkalmas lesz, ahogy a 300 négyzetméteres rendezvényterem is. A sportcsarnokhoz tartozik még nyolc öltöző, orvosi szoba és fitness- valamint táncterem is. 

A tervezett Sportcsarnok mindezek mellett helyet tud biztosítani a Szent Imre, Ferences, Balassa, Petőfi és Kolping iskolák tanulóinak.

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Két héttel meghosszabbították a leállást a Suzukiban

Munkatársai egészségének védelme érdekében a Magyar Suzuki Zrt. az eredetileg április 3-ig…

Tájékoztató levél az időskorú esztergomiak részére

Ezt a levelet március 17-től postai úton is eljuttatják minden érintett, 65 év feletti…

Hétfőtől újra jár a Szobi-rév

A javítási munkálatok befejeződtek és így menetrend szerint 2020.03.30-án hétfőn, 6.40-kor …

Hétfőtől leáll a gyártás a Suzukiban is

A Magyar Suzuki Zrt. vezetése 2020. március 23-tól április 3-ig az esztergomi gyártás…

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu