iGOM Logo
Szentmise a Bazilikában Szent Kinga szentté avatásának 20. évfordulója alkalmából

Július 13-án szombaton, délelőtt 11. órakor a Bazilikában emlékező szentmisét celebrálnak …

Két arannyal tért haza az esztergomi származású Csikós Zsóka a csehországi kajak-kenu EB-ről

Nyolc éremből kettő arany, mindkettőt a kajakos Csikós Zsóka hozta haza a racicei ifjúsági…

A Magyar Suzuki Zrt. állásfoglalása

A vállalat a leghatározottabban visszautasítja az olyan megnyilvánulásokat, amelyek a…

Leszünk-e a magyar Róma?

2019-01-03 12:24 Forrás: Bejó Gábor

Ígértek úgy cirka 16 milliárdot a Bazilika felújítására. Az esztergomi mentalitás azonnal megmutatkozott. Miért? Minek? Miért pont arra? Miért nem másra? Sőt! Másra miért nem? 
Valóban nem kapunk másra pénzt, vagy csak az emberek egy jó részének politikai memóriája valóban csak néhány hetes, maximum hónapos távot képes csak felidézni?

Nézzük akkor végig, a hangadóknak van igaza és tényleg csak a Bazilikára kapunk pénzt, minden mást pedig lerohaszt a kormányzat és a városvezetés? 

Ha a tényeknél és a megítélt támogatásoknál akarunk maradni, akkor itt az elején leszögezhetjük: nem igaz, hogy csak a Bazilikára érkezik állami támogatás. A város legemblematikusabb épületére szánt 16 milliárd forintot is beleszámítva, több mint 48 milliárd forintnyi összeget ítéltek meg arra, hogy a város végre olyan lehessen, amilyennek egy ilyen kisvárosnak, ilyen adottságokkal lennie kellene.

A fenti 48 milliárdos összegbe a Déli kanonoksor felújításának nagyjából 6 milliárdos összege nincs is beleszámolva.
Az esztergomi mentalitást nagyon jól mutatja ezen beruházás is, hiszen ellenzéki oldalról azonnal tűz (jó, tegyük hozzá, hogy leginkább egy visszafogott kóstolgatás szintű tűz) alá került a fejlesztés. 1 milliárdos vagyonvesztés! - hallhattuk. Valóban? Az évek (évtizedek?) óta kihasználatlanul álló és ennek köszönhetően folyamatosan romló állagú épületet valóban állami tulajdonba adtuk, ugyanis ez az egyetlen módja volt annak, hogy mintegy hat milliárd forintból megújulhasson és a Közigazgatási Felsőbíróság központja lehessen. Mi sem természetesebb annál, hogy a bíróság ideköltöztetése sem felel meg egyesek elvárásainak. 

A nyár végén jelentették be, hogy a jövőben Esztergom mintegy 17 milliárd forintból valósíthat meg turisztikailag fontos fejlesztéseket. Ebből a városképre 10, a város egyházi értékeinek bemutatására 2 milliárd forintot költhetünk majd. Ezen felül a belváros szerves részét képező Szent István műemlékfürdő fejlesztése 5 milliárd forintból valósulhat meg.

 

Alsó hangon 9 milliárd forint az a beruházás, ami Esztergom árvízvédelmét hivatott megvalósítani. Ebben a munkában a közbeszerzéseket már kiírták. Bár egyetlen kapavágás sem történt még, de ahogy az borítékolható volt, természetesen már hallani: miért ott lesz a gát? Miért ilyen gát lesz? Minek bevédeni a szigetet is? Sőt elhangzott az is már, hogy minek gát, ha úgy tíz évente van árvíz... Nem kommentálom és abba bele sem gondolok, hogy micsoda parádé lesz, amikor kivágják a Duna partján az első fákat! 

4,2 milliárd forintból épülhet egy multifunkciós sportcsarnok a Prímás szigeten.  A beruházás TAO felajánlásokból 3,2 milliárdot használhatna fel. Mit mondtak erre a mindent tudó hangok? 
Nagy kérdésük volt: miért közpénzből épül? Hát tulajdonképp mondhatnám, hogy ja. Legyünk önérzetesek. Meg teljesen hülyék is persze. A fél országban az amúgy is adóként befizetett TAO-pénzekből építenek sportcsarnokokat. De mi hisztizzünk miatta! Valóban jobb lenne, ha ezek a felajánlások más városokban kötnének ki?

Közel egy milliárdos falat az eddig balkáni állapotokat idéző piac kiváltása. 974 milliónyi támogatást használhatunk fel rá. A felújításának vége fele közeledő Simor János utcán fog megépülni a tömbösített piac, feltéve ha a tisztelt Városháza el nem szabotálja töketlenkedi a projectet. Ami lássuk be elég necces jelenleg.

599 millióból rehabilitálják a Sándor major területét. 

550 milliós az az összeg, ami a Zöld Séta Esztergomban elnevezésű projectre érkezett. A hivatal ennek megvalósításával is természetesen erős késésben van. A zöld város kialakítása többek közt a következőket takarja: Kis Duna parti fasorok megújítása, Kis Duna sétány zöldfelületeinek rendezése (északi rész), Kis Duna Sétány burkolat felújítása, a Széchenyi tér és Kis Duna part gyalogos kapcsolatának kialakítása - Kis Dunai Vízi sportegyesületek és 14-es Holló Cserkészcsapat számára új stég építése, 14-es Holló cserkészcsapat számára új csónakház építése - Lőrinc utca gyalogosbarát megújítása - Zöld pihenőkert létrehozása az Esztergomi Környezetkultúra Egyesülettel együttműködésben - Közösségi kert kialakítása a Szent István kápolna melletti telken együttműködésben a Környezetkultúra Egyesülettel - Bajnok utcai közösségi tér kialakítása, kapcsolódó közterület rendezése a Szenttamás Barátai Egyesülettel együttműködésben - Petőfi Sándor u. (Kölcsey Ferenc és Malonyai u. közötti szakasz) zöld kazettáinak visszaállítása, hősziget-hatás megszüntetése.

469 millió forint támogatást nyertünk a Gazdakör épületének felújítására. A helyi gazdakörrel való együttműködésnek köszönhetően gazdaságfejlesztő inkubátorház lesz kialakítva a Városi Gazdakör épületében, melyhez nem kell önerőt biztosítani. Egy régóta megújulásra váró épület kap méltó külsőt a beruházással. A támogatás összegéből többek között iparfejlesztéshez kapcsolódó szolgáltatói inkubációs tevékenységek céljára használható ingatlanok építésére, közös terek és közös műhelyek kialakítására, valamint az inkubációs tevékenység végzéséhez szükséges eszközök, berendezések, illetve közös műhelyek kialakítására kerül majd sor.

A Pézsa Tibor Sportcsarnok lepukkant épületének komplex energetikai megújítása 197 millióból valósul meg. A fejlesztés keretében az alábbiak megvalósítására kerül sor: - lábazat 10 cm vastagságú hőszigetelése - nyílászárók cseréje műanyag ablakokra és ajtókra - nagyméretű fém és fa ajtók cseréje hőszigetelt fémre - kopolit üvegezés helyett polikarbonát bevilágítók - homlokzati fém szendvicspanelek cseréje korszerű 10 cm-es Lindab panelekre - lapostető szendvicspaneljeinek cseréje 16 cm-es Lindab tetőpanelekre - fűtési rendszer korszerűsítése teljeskörű rekonstrukciója - légtechnikai rendszer teljes cseréje, rekonstrukciója, modern, hővisszanyerővel ellátott légkezelő berendezésre, valamint új légcsatorna hálózat kialakítása - 40 kWp teljesítményű napelemes rendszer kiépítése.

190 millió az, amiből egy új, multifunkcionális célú természetház épül Búbánatvölgyben a Kerek-tó partján. A meglévő természeti környezetbe szorosan illeszkedő, kétszintes és 640 négyzetméter alapterületű, multifunkcionális célú természetházban oktatótermek, öltözők, mosdók és melegételt is nyújtó büfé is lesznek. A közösségi tér pedig majd alkalmas kiállítások, rendezvények befogadására is.

350 millió forintot szánnak arra a kerékpárútra, ami a Mária Valéria hídtól a Paláig vezetne. Az ígéretek szerint ez már az idei év nyarára használható lesz. 
284 millió forint az az összeg, amely egy határon átnyúló közösségi kerékpárkölcsönző-rendszer kialakítására fordítható Párkány városával közösen. 
120 millió érkezik szintén egy kerékpárútra, ami a belvárost köti össze az ipari parkkal.  A tervezett nyomvonal vezetése és a szükséges közlekedési táblák elhelyezése a következő utcákon valósulna meg: Lőrinc utca, Kis-Duna sétány, Szent Miklós utca, Pór Antal tér, Eszperantó utca, Deák Ferenc utca, Jókai Mór utca, Árok utca, Kossuth L. utca, Hősök tere, Ady E. utca, Terézia utca, Honvéd utca, Erzsébet királyné utca, Meszéna utca, Sugár út, Móricz Zsigmond utca, Schleiffer Mátyás utca, Mátyás király út. A tervezett nyomvonal egy része a Mátyás király út mentén vezetett önálló kerékpárútként, majd forgalomtechnikai megoldásokkal kialakított kerékpárforgalmi létesítmények egymást követő szakaszaiból épülne fel. A tervezett kerékpárút valamennyi érintett tervezett szakasza mind a kijelölt, mind a kiépített részek teljes, vagy jelentős részben önkormányzati tulajdonú területeken haladnak. 

Szintén a város fejlődését szolgálja a hamarosan végleges formát öltő IMCS és hozzá kapcsolódóan a kritikán aluli állapotban lévő buszvégállomás elköltöztetése is. 

És itt a pillanat, hogy elérkeztünk a Bazilika felújítására szánt összegekhez. Ez eddig egész pontosan 16,35 milliárdot tesz ki számszerűsítve. 
Túl sok információnk még nincs a felújítások mibenlétéről. Ez nem olyan nagy csoda, hisz a 2018-as év vége előtt néhány nappal értesülhettünk csak arról, hogy erre a célra pénz érkezik.
A kupola biztosan megújul és akadálymentesítve is lesz az épület. Ennyit már tudunk.  

Egy picit gondolkodjunk el rajta miért is fontos annyira Esztergom számára a felújítás!

A turizmus, mint iparág munkahelyeket teremt, és ezzel bevételt a város lakóinak és a városnak is magának. Ezen szegmens fejlődése jótékony hatással lesz az itt élők életminőségére is.

Esztergomot éves szinten mintegy 1 millió turista keresi fel. Nem lehet vita arról, hogy ez az egymillió ember nem másért, mint a Bazilikáért látogat el a városba. Hazánk legnagyobb temploma európai viszonylatban is az első ötbe tartozik méreteit tekintve. 
Ezt az egymillió ide látogató embert ki kell szolgálni. A kulcsszó itt is, mint  sok mindenben a minőség. Azonban hogy a minőség biztosítható legyen, az pénzbe és rengeteg munkába kerül. Senki nem elégedhet meg annyival, hogy "nincs olyan rossz állapotban a Bazilika". 
Talán engedni kellene lerobbanni teljesen? Nem hiszem, hogy ez lenne a jó megközelítése a dolgoknak. 

A város legnagyobb attrakciójára igenis kell pénzt kell fordítani. Hosszabb távon a város gazdasági életének egyik legfontosabb tényezőjévé kell válnia a turizmusból származó közvetlen és járulékos bevételeknek. 

Amennyiben kiemelkedő minőséget tudunk felmutatni, az jótékony hatással lesz az ide érkezők számára, ezzel együtt az itt elköltött pénz mennyiségére is.

Hogy mindezekből mi valósul meg? 

Magam részéről csak bízni tudok abban, hogy minél több minden. A legnagyobb esélye azoknak az ügyeknek van, amelyben a Városháza még csak érintőlegesen sem érintett.
A miértekre nagyszerűen rámutat az elmúlt eltökölt négy év. Sajnos igazán kiemelkedőt nem tud Esztergom felmutatni. A felelősöket egyértelműen a városháza falain belül kell keresni.
A testület minden jószándéka és akarata is kevés abban az esetben, amikor ellenállásba ütközik mindez a Városháza vezetésével. 
Nagyon jó példa erre a decemberben a testület elé vitt 2019-es költségvetés első verziója, amelybe a Romanek Etelka szignójával egy olyan tervezet került volna a képviselők elé, amely az idei évre nulla saját beruházást és saját felújítást tartalmazott volna. A város legnagyobb szerencséjére ez a terv a megtárgyalásig sem jutott el.

 

 

A számszerűsített adatok összegyűjtésében nagy segítségemre volt Viola Bence Ígértcunami elnevezésű táblázata,
amelyben az Esztergomra szánt pénzösszegek vannak összefoglalva. 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Csepegtetik az ellenzék képviselőinek neveit

Nagy valószínűséggel Galonics Péter lesz Esztergom-Kertváros 9-es és Fizel Zoltán pedig a…

Július 1. Ne légy beteg és ne intézz ügyet!

Július 1-én minden egészségügyi intézmény és a Városháza is ZÁRVA tart.

30 millióból épült újjá a lépcsősor a Bazilikánál

A Bazilika előtti rámpára felvezető északi lépcsősor avatását tartotta ma délután a…

Retro Esztergom

Nézegessünk retro esztergomi képeslapokat!

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu