iGOM Logo

Érik a botrány az új piac körül

2018-12-29 08:47

2016. decemberében tartottak egy közmeghallgatást, amelyen gyakorlatilag eldőlt: Esztergom város új piaca a Simor János utcában, tömbösített formában lesz kialakítva. Ennek épp két éve. A piac azonban még mindig sehol. Sőt! 

Itt lesz a piac

Az eltelt két év ellenére a mai napig egy banális probléma miatt vannak nehézségek a kivitelezés megkezdésével. Történt ugyanis az, hogy a teljes mértékben inkompetens hivatal képtelen volt azt a telket megvásárolni vagy kisajátítani, amelyen keresztül az építési forgalom, majd pedig az árufeltöltés megvalósulhatna. 

Amint az mindenki számára ismeretes, a Simor utca díszburkolata hamarosan elkészül. Az új burkolaton keresztül nem folyhat építési teherforgalom. Az eredeti tervek szerinti megoldásra (értsd: az érintett telek megszerzése) pedig, ahogy fent említettük: a városháza (élén a Romanek Etelka polgármester által egyszemélyben kiválasztott  -  és ahogy egyszer dr. Völner Pál fogalmazott: egy más településen megbukott - jegyzővel) két év alatt képtelen volt megoldást találni. 

A történetet tovább bonyolítja, hogy a késlekedés súlyos összegekbe kerülhet a városnak, ugyanis a TOP-1.1.3-16-KO1 pályázaton Esztergom Városa közel egy milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a piac megvalósítására. Amennyiben a piac 2020. december végéig nem készül el, akkor ezt az összeget a város bebukja és vissza kell utalni. Ismétlem mégegyszer: azért, mert az elmúlt két évben a városháza képtelen volt az érintett telek tulajdonjogát megszerezni, annak ellenére, hogy a képviselőtestület tagjai többször is rákérdeztek már a project állapotára. 

Legutóbb például december 13-án, amikoris többszöri mellébeszélés után dr. Endre Szabolcs jegyző kinyögte, hogy a kisajátítás meghiúsulása esetére még egy b-tervben is gondolkodnak, amely a piac áttervezésével és jelentős késedelemmel járna.

Érzéseim szerint, - tekintettel arra, hogy a beruházás befejezésére épp két év van már csak - már most jelentős a késedelem, ugyanis információink szerint a városháza a mai napig még meg sem rendelte a piac kiviteli terveit
Amennyiben január első napjaiban megrendelnék a kiviteli terveket, akkor az leghamarabb március-április környékén készülhet el. Ezután lehet kiírni a közbeszerzést a kivitelezésre, aminek eredménye talán valamikor novemberre lesz várható. A november pedig felénk egyet jelent a téllel, ami nem igazán kedvez az építési munkálatoknak. 

Itt tartunk. Az idő pedig telik. 
 

Szólj hozzá!

Olvastad már?

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum