iGOM Logo
Alakítsd Esztergom jövőjét Hernádi Ádámmal!

9 kérdés Esztergomért — Együttgondolkodásra hívja Hernádi Ádám Esztergom város…

Szovjet szennyeződésektől tisztítják meg az esztergomi Strázsa-hegyet

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) 591 millió forintos költséggel megtisztítja a…

Az Esztergomi Sakkiskola várja az új tanítványait

Augusztus 25-én vasárnap 9 órától várják azokat a gyerekeket a Szentgyörgymezői…

Bajor Városa könyvbemutató

2019. augusztus 30-án, péntek délután 17 órától a Vármúzeum Nagytermében mutatja be…

Mit csinál a Közterület-felügyelet?

2018-11-29 09:48 Forrás: www.esztergom.hu

Erről ír épp az esztergom.hu. Változtatás nélkül közöljük.


2018. október 15-től a szabálysértési törvény életvitelszerű közterületi tartózkodás szabálysértés vonatkozásában a rendészet nem eljáró hatóság. Az önkormányzat Rendészeti csoportja (a Közterület-felügyeletet) 8 fővel működik. A folytatásban részletek a közterület használattal kapcsolatos intézkedésekről és a panaszbejelentés menetéről:

A rendészeti diszpécser felügyeli a városi térfigyelő kamerarendszert. A felügyelet járőrei pedig 4 fővel járják be Esztergom közigazgatási területét.

2 járőrpár felváltva teszi meg a napi kb. 8 km-es tetszőleges útvonalat, mely során az illegális hulladéklerakást, a közterületeken életvitelszerű használatot dokumentálják. A jogszerű közterület használat során az illegális területhasználatnál járnak el az eljárási szabályok szerint.

A napi járőrszolgálat mellett a távolabbi városrészeket gépjárművel ellenőrzik. (Szeptemberben 723 km-t, októberben 1200 km-t jártak be.)Az önkormányzat Rendészeti csoportjának Mezőőri szolgálata kettő fővel ellenőrzi Esztergom külterületeit.

A rendészet csak novemberben már 8 esetben értesítette a rendőrséget az életvitelszerű közterületi tartózkodás gyanúja miatt.

A lakosság által minden fórumon jelzett közmegbotránkoztató magatartások száma érezhetően visszaszorulóban van a szabálysértési törvény szigorítása óta. Számos esetben kellett a felügyelet járőreinek figyelmezetniük a szabálytalankodót a jogszerűtlen, életvitelszerű közterületi tartózkodás miatt.

A felügyelet az elmúlt években feltérképezte a hajléktalanok kedvelt tartózkodási helyeit. A jelzett természetes és mesterséges földalatti üregeket (pincéket és barlangokat) az önkormányzat lezárta. A Szent István lépcsőnél található két barlang, az Imaház utcai (Művelődés ház közelében található) pince, valamint a Várhegy északi bástyája alatti alagút mentesült a jogszerűtlen helyfoglalóktól.

A 2018. október 15-én jogszabályi változások miatt kizárólagosan a rendőrség hatáskörébe tartoznak az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabálysértésével (az utcán éléssel) kapcsolatos eljárások.

A felügyelet járőrei a Prímás-sziget teljes területét - több alkalommal is - bejárták és ellenőrizték az elmúlt hetekben. Jelenleg több frekventált helyen, pl. a Pézsa Tibor Városi Sportcsarnok közelében lévő - őrizetlen - magánterületeken tartózkodnak állandó jelleggel a hajléktalanok.

Az érintett ingatlantulajdonosok kiértesítése folyamatos. Ha a tulajdonos megteszi a feljelentést, akkor a rendőrség magánlaksértés miatt intézkedhet a jogsértés kivizsgálásáról.

A Közterület-felügyeletet a közterületek jogszerű használatáért felel, ezért magánterületeken nem intézkedhetnek az önkormányzati rendészet munkatársai!

A rendőrséggel közös közterületi gyalogos járőrszolgálat időszakában, 2018 augusztusáig több mint 200 órában működtek együtt a szervezetek. Az adventi időszakban ez ismételten működni fog. A közös járőrözés december 7-én indul újra.

Intézkedések:

Őszig - az országos jogszabályváltozásig – az önkormányzati rendészet 19 esetben tett szabálysértési feljelentés az utcán élő szabálysértők miatt önállóan.

Hivatalos személy elleni erőszak miatt egy esetben büntető eljárás kezdeményezése történt, ami ügyészi szakba került.

9 esetben kértek az esztergomi rendészet munkatársai rendőri intézkedést.

Kényszerítő eszközt kettő esetben kellett alkalmazniuk és szintén két alkalommal tartották vissza a járőrök elkövetőket.

A városi térfigyelő rendszer korszerűsítéséről és bővítéséről:

Közbiztonsági és bűnmegelőzési célból 2016-ban az önkormányzat nagyobb részben önerőből, - kisebb részben pályázati forrás felhasználásával - térfigyelő rendszert épített ki.

A rendszer a közterület-felügyeleti törvény felhatalmazása alapján, abban szabályozott módon a közterület-felügyelet üzemelteti.

2018-ban a közterület-felügyelet és a rendőrség kérte a rendszer bővítését, korszerűsítését. A rendszer korszerűsítése több lépcsőben történik.

Az üzemeltetés során az eddig észlelt problémák és hiányok korrigálásra kerülnek. A Közterület-felügyelettel párhuzamosan már a rendőrség is rögzíti a kamerák felvételeit. A rendszer technikai hátterének biztosítása képezte a fejlesztés első ütemét. A városi térfigyelő rendszer bővítése tehát előkészítésre került.

Panaszbejelentés:

A hulladékszigeteknél található rendellenességeket, a közterületeken tapasztalt illegális szemétlerakásokat a 33/542-039-es telefonszámon lehet jelezni (8-16 óra között) a közterület-felügyelet felé. Elektronikusan pedig a Panaszbejelentő felületen az önkormányzati hivatal honlapján:

http://www.esztergom.hu/index.php/main/page/panasz

 

Forrás: esztergom.hu

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Révfalvi videóüzenetben kérdezi Hernádit

Én vagyok Hernádi Ádám kihívója - közölte videóüzenetében Révfalvi Gergely.

Elkezdték a hivatásforgalmú kerékpárút kitáblázását

A C-SPED 84. Kft. elkezdte a hivatásforgalmú kerékpárút nem engedély köteles szakaszain az…

Kitört a nagy ellenzéki kommentháború Esztergomban

Az Egész Esztergom nem a Szeretgom Egyesülettel párhuzamosan, hanem helyettük kíván indulni…

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu