iGOM Logo
Megkezdődik a gátépítés előkészítése

Mintegy 900 milliós forrást biztosított a Kormány egy a napokban meghozott döntése arra, hogy …

Fizetős lett a parkolás az Árok utcai szervizúton

Az Árok utca páratlan oldalán az ún. szerviz úton fizető parkolás került bevezetésre

Európai Mobilitási Hét 2019 Esztergom

Szeptember 16-22. között idén is megrendezi Esztergom Városa az Európai Mobilitási Hét…

Komorjai László kiállítása és képvásár

2018-11-14 21:35

Egyedülálló kezdeményezés, jótékonysági képvásár!

A művész és családja célja egy új, Esztergom város helytörténetét bemutató kiállítás létrehozásának támogatása, így az eladott művekből befolyt összeget a Balassa Bálint Múzeumért Alapítványnak ajánlották fel.

Kérjük támogassa Ön ezt a különleges kezdeményezést!

Komorjai (Katsa) László

1922. február 5-én született Budapesten. 1942-ben repülőgép műszerész oklevelet szerzett, majd besorozták a légierőhöz ahol repülőiskolás volt a háború idején. Az amerikai hadifogságból hazaértve elvégezte a gimnáziumot, ezt követően pedig felvételizett a Képző- és Iparművészeti Főiskolára, ahová helyhiány miatt nem vették fel. Tehetségét látva átirányították a Képző és Iparművészeti Gimnázium Műhelyiskolájába grafika szakra, ahol 1954-ben kitűnő eredménnyel végzett.
Tanárai voltak: Miskolczi László, Takács Tamás, Ridovics László, Maksai László és Csébi Pogány István. Művészi pályája során különböző megbízásai voltak a Belügyminisztérium és a Népművészeti Vállalat műtermeiben, végül a Pestvidéki Gépgyár grafikai műhelyéből ment nyugdíjba.
Tagja volt a Budapesti Pedagógus Képzőművész Stúdiónak. A csoportos kiállításokon gyakran szerepelt olajfestményeivel, grafikáival. 1973-ban önálló kiállítása volt a pedagógusok Fáklya Klubjába, 2017-ben pedig az esztergomi Duna Múzeum rendezett számára életmű-kiállítást. Képei eljutottak Olaszországba, Kanadába és Ausztráliába is. 
A festő és felesége 1995-ben költözött Esztergomba, ahol egészen a 2000-es évek elejéig éltek. Szerették a várost, a csodás kis utcákat, a Várhegy hangulatát és a benne élő embereket. Így 2016-ban a várost elhagyva úgy döntöttek, hogy a helyi gyűjtemény az MNM Balassa Bálint Múzeuma számára szeretnék felajánlani a művész képeit. Ám a család és a 96 éves művész áhított vágya az, hogy Komorjai László művei valódi örömöt szerezzenek, akkora boldogságot csempésszenek a világba, amekkora boldogságot megalkotásuk okozott a művésznek. Így jutottak arra a döntésre, hogy műveit elárvereztetik az árverés teljes bevételét pedig a Balassa Bálint Múzeumért Alapítványnak ajánlják fel egy új várostörténeti gyűjtemény és kiállítás kialakítása céljából. 
Ezen kezdeményezés eredményeképp kerülnek kiárusításra a művész képei és reméljük az adakozás és egy-két csodás festmény jövőbeni birtoklásának öröme hatja majd át ezt a különleges kezdeményezést!

 

 

A kiállításmegnyitó időpontja: November 30. 18:00 - Vármúzeum Esztergom

A kiállítandó és megvásárolható képek folyamatosan kerülnek feltöltésre a következő facebook oldalra: facebook.com/komorjai/

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Az esztergomi vasútvonalon is lesz testkamera az ellenőrökön

Szeptembertől 103 új testkamerát kapnak a MÁV-Start jegyellenőrei, amitől a társaság a…

Elkészült a Boldog Ceferino Roma Misszió és Caritas Ház Esztergomban

Egy korábban szegényházként, majd kórházként használt épület felújításával…

Ismét diadalmaskodott Maráz Zsuzsi

Zsuzsi most a 80 kilométeres Korinthosz ultratávú futóversenyen ért elsőként a nők közül…

Hamarosan újra Szenttamási Napok!

Szenttamás Barátai Egyesület szeretettel vár minden kedves érdeklődőt szeptember 20-21-én,…

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu