iGOM Logo

Komorjai László kiállítása és képvásár

2018-11-14 21:35

Egyedülálló kezdeményezés, jótékonysági képvásár!

A művész és családja célja egy új, Esztergom város helytörténetét bemutató kiállítás létrehozásának támogatása, így az eladott művekből befolyt összeget a Balassa Bálint Múzeumért Alapítványnak ajánlották fel.

Kérjük támogassa Ön ezt a különleges kezdeményezést!

Komorjai (Katsa) László

1922. február 5-én született Budapesten. 1942-ben repülőgép műszerész oklevelet szerzett, majd besorozták a légierőhöz ahol repülőiskolás volt a háború idején. Az amerikai hadifogságból hazaértve elvégezte a gimnáziumot, ezt követően pedig felvételizett a Képző- és Iparművészeti Főiskolára, ahová helyhiány miatt nem vették fel. Tehetségét látva átirányították a Képző és Iparművészeti Gimnázium Műhelyiskolájába grafika szakra, ahol 1954-ben kitűnő eredménnyel végzett.
Tanárai voltak: Miskolczi László, Takács Tamás, Ridovics László, Maksai László és Csébi Pogány István. Művészi pályája során különböző megbízásai voltak a Belügyminisztérium és a Népművészeti Vállalat műtermeiben, végül a Pestvidéki Gépgyár grafikai műhelyéből ment nyugdíjba.
Tagja volt a Budapesti Pedagógus Képzőművész Stúdiónak. A csoportos kiállításokon gyakran szerepelt olajfestményeivel, grafikáival. 1973-ban önálló kiállítása volt a pedagógusok Fáklya Klubjába, 2017-ben pedig az esztergomi Duna Múzeum rendezett számára életmű-kiállítást. Képei eljutottak Olaszországba, Kanadába és Ausztráliába is. 
A festő és felesége 1995-ben költözött Esztergomba, ahol egészen a 2000-es évek elejéig éltek. Szerették a várost, a csodás kis utcákat, a Várhegy hangulatát és a benne élő embereket. Így 2016-ban a várost elhagyva úgy döntöttek, hogy a helyi gyűjtemény az MNM Balassa Bálint Múzeuma számára szeretnék felajánlani a művész képeit. Ám a család és a 96 éves művész áhított vágya az, hogy Komorjai László művei valódi örömöt szerezzenek, akkora boldogságot csempésszenek a világba, amekkora boldogságot megalkotásuk okozott a művésznek. Így jutottak arra a döntésre, hogy műveit elárvereztetik az árverés teljes bevételét pedig a Balassa Bálint Múzeumért Alapítványnak ajánlják fel egy új várostörténeti gyűjtemény és kiállítás kialakítása céljából. 
Ezen kezdeményezés eredményeképp kerülnek kiárusításra a művész képei és reméljük az adakozás és egy-két csodás festmény jövőbeni birtoklásának öröme hatja majd át ezt a különleges kezdeményezést!

 

 

A kiállításmegnyitó időpontja: November 30. 18:00 - Vármúzeum Esztergom

A kiállítandó és megvásárolható képek folyamatosan kerülnek feltöltésre a következő facebook oldalra: facebook.com/komorjai/

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Május 31-én nyit a Bazilika

Belépéskor testhőt mérnek. A maszk viselése és a védőtávolság betartása kötelező lesz.

Május 18-tól újra lehet nyilvános misét tartani

Ezt Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, bíboros jelentette be a főegyházmegye…

Hibrid autóval segíti a Magyar Vöröskereszt munkáját a Suzuki

A Magyar Suzuki Zrt. számára kiemelten fontos, hogy támogassa az esztergomi régióban működő …

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu