iGOM Logo
REND – Kovács Melinda fotóművész kiállítása

A megnyitó a Múzeumok Éjszakája előestéjén igazi művészeti csemegének ígérkezik.

Íme az Ukiyo-e hatás - a lebegő világ képe pályázat nyertesei

A győztes alkotásokat közel ezer pályaműből választották ki.

Misztikummal fűszerezett kiállítás Esztergomban

Ukiyo-e. A japán szó annyit tesz magyarul, hogy a lebegő, tünékeny világ képe, egyben…

Bemutatkozott Cserép János csapata

2019. június 17-én, 30 évvel a rendszerváltást követően, hivatalosan is bemutatkozott a…

Komorjai László kiállítása és képvásár

2018-11-14 21:35

Egyedülálló kezdeményezés, jótékonysági képvásár!

A művész és családja célja egy új, Esztergom város helytörténetét bemutató kiállítás létrehozásának támogatása, így az eladott művekből befolyt összeget a Balassa Bálint Múzeumért Alapítványnak ajánlották fel.

Kérjük támogassa Ön ezt a különleges kezdeményezést!

Komorjai (Katsa) László

1922. február 5-én született Budapesten. 1942-ben repülőgép műszerész oklevelet szerzett, majd besorozták a légierőhöz ahol repülőiskolás volt a háború idején. Az amerikai hadifogságból hazaértve elvégezte a gimnáziumot, ezt követően pedig felvételizett a Képző- és Iparművészeti Főiskolára, ahová helyhiány miatt nem vették fel. Tehetségét látva átirányították a Képző és Iparművészeti Gimnázium Műhelyiskolájába grafika szakra, ahol 1954-ben kitűnő eredménnyel végzett.
Tanárai voltak: Miskolczi László, Takács Tamás, Ridovics László, Maksai László és Csébi Pogány István. Művészi pályája során különböző megbízásai voltak a Belügyminisztérium és a Népművészeti Vállalat műtermeiben, végül a Pestvidéki Gépgyár grafikai műhelyéből ment nyugdíjba.
Tagja volt a Budapesti Pedagógus Képzőművész Stúdiónak. A csoportos kiállításokon gyakran szerepelt olajfestményeivel, grafikáival. 1973-ban önálló kiállítása volt a pedagógusok Fáklya Klubjába, 2017-ben pedig az esztergomi Duna Múzeum rendezett számára életmű-kiállítást. Képei eljutottak Olaszországba, Kanadába és Ausztráliába is. 
A festő és felesége 1995-ben költözött Esztergomba, ahol egészen a 2000-es évek elejéig éltek. Szerették a várost, a csodás kis utcákat, a Várhegy hangulatát és a benne élő embereket. Így 2016-ban a várost elhagyva úgy döntöttek, hogy a helyi gyűjtemény az MNM Balassa Bálint Múzeuma számára szeretnék felajánlani a művész képeit. Ám a család és a 96 éves művész áhított vágya az, hogy Komorjai László művei valódi örömöt szerezzenek, akkora boldogságot csempésszenek a világba, amekkora boldogságot megalkotásuk okozott a művésznek. Így jutottak arra a döntésre, hogy műveit elárvereztetik az árverés teljes bevételét pedig a Balassa Bálint Múzeumért Alapítványnak ajánlják fel egy új várostörténeti gyűjtemény és kiállítás kialakítása céljából. 
Ezen kezdeményezés eredményeképp kerülnek kiárusításra a művész képei és reméljük az adakozás és egy-két csodás festmény jövőbeni birtoklásának öröme hatja majd át ezt a különleges kezdeményezést!

 

 

A kiállításmegnyitó időpontja: November 30. 18:00 - Vármúzeum Esztergom

A kiállítandó és megvásárolható képek folyamatosan kerülnek feltöltésre a következő facebook oldalra: facebook.com/komorjai/

Szólj hozzá!

Olvastad már?

Összefogás a tisztább Dunáért!

Június 7-én, 12 órától környezetvédelmi akció lesz Esztergomban a Dunánál.

Kulturális kavalkád lesz pünkösdkor Esztergomban

Kulturális fellegvárrá válik az esztergomi Víziváros a pünkösdi hosszú hétvégén. A…

A hőség nem játék

A Magyar Suzuki még a magát feleslegesen, önszántából a kerítéshez láncoló képviselőt…

Ukiyo-e hatás - a lebegő világ képe kiállításmegnyitó

2019. június 13., csütörtök, 17 óra, Duna Múzeum

© 2017-2019. igom.hu | Impresszum | hello@igom.hu