iGOM Logo

A Magyar Kultúra Napja Esztergomban

2017-01-24 10:19 Forrás: Városháza

Az esztergomi önkormányzat által szervezett, a tanítóképző főiskola nagytermében megtartott „Az igazat mondd, ne csak a valódit” című Eperjes Károly esttel tisztelgett Esztergom január 22-én a Magyar Kultúra előtt.

Minden év január 22-én, a Magyar Kultúra Napjával arra emlékeznek a Kárpát-medencében, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban befejezte a Himnuszt. A nemzeti imádság ünnepén kívánni se lehetett volna avatottabb, alkalmasabb embert, mint a keresztény hitét előadóművészetével ötvöző Eperjes Károly színművészt, akinek hármas tagolású előadását Négyessy Katalin gordonkaművész rövid zenei átkötései fűztek össze.

A főiskola nagytermében megtartott előadást köszöntve többek között a következőket mondtam a megjelent publikumnak: „Ezer esztendővel ezelőtt Szent István királyunk sorsfordító döntésével - a koronázással – a keresztény Európa irányába jelöltetett ki a magyarság útja. Egy évezred itt Európában, amióta a világ – figyel ránk! Egy évezred, amióta küszködve, vigyázva építjük magunkat. Beszívjuk és kileheljük Európa, a világ kultúráját, és vigyázunk azokra az értékekre, amelyeket magunkkal hoztunk. Megosztjuk megosztható tudásunkat a világgal, még ha a világ nem is érti mindig, hogy mit jelent és mit mond nekünk Balassi, Csokonai, Ady, József Attila, s talán csak sejti, hogy mit jelent és mit mond Bartók és Kodály.”

Eperjes Károly Latinovits Zoltántól és Mensáros Lászlótól „örökölt” hitvalló, költői estet tartott, egy olyan mélységeket és magasságokat érintő alkalmat, melyre teljes joggal mondhatjuk: istentisztelet volt. Hiszen nemcsak a huszadik század legnagyobb magyar költőinek – Adynak, József Attilának, Pilinszkynek, Nagy Lászlónak, Babitsnak – művei hangzottak el, hanem azok teljes és a keresztény hitélet szempontjából való elemzését, értelmezését is megkapta a közönség. Eperjes lehengerlő, rendkívül szuggesztív színpadi egyénisége, keresztény bizonyságtétele révén legszemélyesebb, legbensőbb lelkületét tárta fel. Magyarokról, magyarságról, Mária országáról, Kárpát-medencei magyar misszióról, magas- és népi, sőt valláskultúráról épp úgy szó volt előadásában, mint irodalomtörténeti epizódokról, színház- és előadóművészeti tapasztalatokról, legendákról. Eperjes estje révén újra értelmezhettük magyarságunk és benne esztergomi létünk keresztény jelentőségét, hitünk magvát, Krisztushoz való ragaszkodását.

Szólj hozzá!

Olvastad már?

© 2017-2020. igom.hu | Impresszum